Advertentie
financiën / Nieuws

Geen naming and shaming ambassades

De gemeente Den Haag is niet bereid om per ambassade bekend te maken hoeveel parkeerboetes onbetaald zijn gebleven. Privacy gaat boven openbaarmaking van fiscale gegevens, stelt het college. Gemeenten mogen ook geen dwangmaatregelen, zoals de wielklem, toepassen op diplomaten.

02 augustus 2013

Het Haagse college van B&W is niet bereid de hoeveelheid onbetaalde parkeerboetes per ambassade openbaar te maken. Volgens hen gaat privacy boven openbaarmaking van fiscale gegevens. Diplomaten laten gemiddeld 60 procent van hun boetes onbetaald.

Alleen brieven schrijven 

GroenLinks had het college van Den Haag gevraagd om het aantal onbetaalde boetes openbaar te maken per ambassade, aangezien hier in New York goede resultaten mee zijn bereikt. Het college is hiertoe dus niet bereid, omdat openbaarmaking niet zou opwegen tegen het privacykarakter van de fiscale gegevens. Een onafhankelijk juridisch advies over de juridische mogelijkheden van het openbaar maken van parkeerboetes acht het college overbodig. Wel heeft de directeur Belastingzaken de ambassades in april een brief geschreven en deed het ministerie van Buitenlandse Zaken afgelopen maand hetzelfde. Burgemeester Van Aartsen zal na de zomer ook een brief sturen. Daarmee zijn de wettelijke mogelijkheden van de gemeente voor het innen van de boetes uitgeput.

 
Overzicht aantal boetes 

Het college heeft wel een overzicht gegeven van het aantal boetes voor diplomaten over de afgelopen vijf jaar met daarbij totaalbedragen van betaalde en niet betaalde boetes. Daaruit blijkt dat het aantal boetes gedurende de jaren niet afneemt. Dat geldt evenmin voor de totaalbedragen van niet betaalde boetes. Het bedrag dat niet is betaald vanaf 2008 gaat richting de twee ton. In 2012 zijn 1095 boetes opgelegd, waarvan 641 niet zijn betaald. Dat komt neer op 40 duizend euro. Het percentage niet betaalde boetes ligt over de afgelopen vijf jaar steevast rond de 60 procent.


Al eerder brieven geschreven

In antwoorden op soortgelijke raadsvragen als GroenLinks van Groep De Mos antwoordt het college dat de burgemeester in januari 2010 ook al ambassades met openstaande belastingschulden heeft aangeschreven en er in 2011 en 2012 aanmaningen zijn verzonden. Daarmee heeft de gemeente het maximale gedaan binnen haar mogelijkheden.

De Mos vraagt wil wielklem voor diplomaten
De Mos wil verzakende diplomaten niettemin harder aanpakken. ‘Diplomaten misbruiken hun status door parkeerbonnen niet te betalen en regels aan hun laars te lappen. Bovendien klagen bewoners van onze stad over het gedrag van diplomaten’, schrijft hij aan het college. ‘Heeft u de bereidheid, nu diplomaten zelf regels aan de laars lappen, het Verdrag van Wenen, welke dwangmaatregelen richting diplomaten uitsluit, aan uw laars te lappen en de status misbruikende diplomaten te trakteren op hetgeen zij verdienen; de wielklem?’


Gemeente mag geen dwangmaatregelen nemen

Maar ook daar is het college vanwege dat Verdrag van Wenen voor het diplomatieke verkeer uit 1961 niet toe bereid. Het verdrag verhindert gemeenten dwangmaatregelen te nemen tegen diplomaten. ‘Toepassing van de wielklem is om die reden niet toegestaan.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Wat heeft privacy te maken met een opgave van de overtredingen van personeel van ambassades? De privacy van de betreffende medewerker wordt immers niet geschonden. Als ik naar de bevokingsgegevens van Den Haag ga zie ik ook hoeveel procent van de Hagenezen allochtoon zijn, welk gemiddeld inkomen er is enz... Met de redenatie van Den Haag zijn alle statistieken privacy gevoelig.
Insider / ...
De privacy van de eigen bevolking wordt in NL teniet gedaan door Opstelten met gretige hulp van de EU en USA. Maar diplomaten zijn heilig. Verdrag van Wenen is aan herziening toe...
Advertentie