Advertentie
financiën / Nieuws

WOZ-bureaus pain-in-the-ass gemeenten

Aantal bezwaarschriften tegen de WOZ-beschikkingen is gestegen van 2,6% naar 2,9%. De stijging is te verklaren door de opkomst van de no-cure-no-pay-bureaus.

27 juni 2012

Het aantal bezwaarschriften tegen de WOZ-beschikkingen is gestegen van 2,6 procent in 2011 naar 2,9 procent in 2012. Voor een deel is de stijging te verklaren door de opkomst van de zogeheten no-cure-no-pay-bureaus.

'Gratis' 

Dat zijn bureaus die in ruil voor de kostenvergoeding bij bezwaar en beroep ‘gratis’ bezwaar maken tegen WOZ-beschikkingen. Was vorig jaar nog 4 procent van de bezwaren van dergelijke bureaus afkomstig, dit jaar is hun aandeel opgelopen tot ongeveer 12 procent. Een verdrievoudiging dus, meldt de Waarderingskamer aan staatssecretaris Weekers van Financiën. In absolute getallen kregen gemeenten dit jaar 182.000 WOZ-bezwaarschriften voor de kiezen.

Verdriedubbeling

Gemeenten die zich geconfronteerd zagen met minstens een verdubbeling van het aantal WOZ-bezwaarschriften zijn onder andere Uitgeest, Terschelling, Scherpenzeel, Renswoude, Amstelveen, Boekel, Bedum, Moerdijk en Woudenberg. Oostzaan, Eemnes, Zwolle en Bergen op Zoom kregen te maken met een verdriedubbeling. In de gemeente Teylingen was juist sprake van een halvering van aantal bezwaarschriften ten opzichte van vorig jaar.

Kosten

De kosten van de uitvoering van de Wet WOZ zijn vorig jaar verder gedaald tot minder dan 160 miljoen euro. Het aandeel van de kosten van bezwaar en beroep in de totale kosten is echter gestegen van 23 naar 26 procent. Daarom gaat de Waarderingskamer initiatieven van gemeenten om voorafgaand aan de beschikkingen of na het verzenden ervan met belanghebbenden langs informele weg contact te hebben actief stimuleren. Dergelijk informeel overleg kan er immers voor zorgen dat het aantal bezwaarschriften daalt.

Reclame

In totaal heeft vorig jaar door de hertaxatie in een bezwaarprocedure 1,8 procent van alle woningen een andere waarde gekregen dan oorspronkelijk is beschikt. Voor niet-woningen is dat 4,1 procent. Gemiddeld is daarbij de vastgestelde waarde met zo’n 11 procent verminderd. De totale waardevermindering die daarvan het gevolg is, is op het totaal van de vastgestelde WOZ-waarden van woningen 0,2 procent. De totale belastingopbrengst van de met de WOZ-waarden geheven belastingen loopt tegen de 6 miljard euro

Op tijd

Gemeenten slagen er steeds beter in om de WOZ-beschikkingen in de eerste weken van het jaar te versturen. In 2012 werd 98,2 procent van de ruim zes miljoen beschikkingen binnen acht weken verstuurd. In 2011 was dat nog 95,4 procent. Gemeenten die te laat waren, zijn Wijk bij Duurstede, Muiden, Castricum en de herindelingsgemeente Hollands Kroon.

Afhandeling

Van de in 2011 ontvangen bezwaarschriften moest op 15 april 2012 nog 8,7 procent worden afgehandeld. Daarmee is het percentage bezwaarschriften waarvan de afhandeling over de jaargrens heen gaat, ook gestegen. Daaruit blijkt volgens de Waarderingskamer dat de behandeling van bezwaren bij gemeenten steeds meer onder druk komt te staan.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

lezer / lezer
Wat een diplomatieke titel deze keer.
Advertentie