Advertentie
financiën / Nieuws

(Verwijderd) Minder gas mega-voordeel voor gemeenten

Gemeenten krijgen volgens de spelregels van het rijk dit jaar al ruim een kwart miljoen euro in het gemeentefonds gestort nu de gaskraan in Groningen deels wordt dichtgedraaid.

23 maart 2015

Het artikel ‘Minder gas mega-voordeel voor gemeenten’ is van de website verwijderd. De reden is dat er twijfel is of gasbaten al dan niet onderdeel uitmaken van de Netto Gecorrigeerde Rijksuitgaven. Uiteindelijk is die NGRU bepalend voor de berekening van het accres, lees de ontwikkeling van het gemeentefonds. De redactie van Binnenlands Bestuur gaat naar aanleiding van de ontstane discussie na welke afspraken precies gelden ten aanzien van de normeringssystematiek.

  

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

HJ
Heeft Binnenlands Bestuur dit verhaal wel gecheckt bij BZK of Financiën? Dirk Jans heeft misschien verstand van de verdeling van het gemeentefonds, maar niet van de omvang. De gasbaten zijn geen onderdeel van de Netto Gecorrigeerde Rijksuitgaven, die bepalend zijn voor de berekening van het accres. Wat er met de gasbaten gebeurt, is daardoor volstrekt irrelevant voor de omvang van het gemeentefonds. En daarmee is dit bericht flauwekul.
Dirk Jans / manager PAUW
@HJ. Het klopt dat de gasbaten geen onderdeel uitmaken van de NGRU. Dat is nu juist het punt waardoor dit verschijnsel wordt veroorzaakt. De basis van de berekening is de omvang van de rijksbegroting, zeg € 260 miljard. Daar worden diverse posten van afgetrokken die in het artikel worden genoemd, waar onder niet-belasting inkomsten. Het resultaat is dan de NGRU, zeg € 92 miljard. Een lagere aftrek door aardgasbaten is een hogere NGRU en dus een hoger accres voor gemeenten. Misschien toch zelf eerst even zaken checken voordat een reactie met een oordeel wordt gegeven.
Pierre
@Dirk Jans,
Is er niet nog meer voordeel voorstelbaar, omdat los van het terugdraaien van productie ook de gasprijs zelf behoorlijk onder druk staat? Dus wat verkocht is minder oplevert?
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
BZ zal vast wel iets bedenken om dit debacle te ontlopen. Er zijn al te veel gemeenten/gemeenteambtenaren die zich jaarlijks rijk rekenen.
HJ
@Dirk Jans: Nee, dit is niet het geval. De NGRU wordt niet afgeleid van de totale rijksuitgaven, maar opgebouwd vanuit de begrotingsuitgaven. Daar wordt vervolgens een correctie op toegepast, met bijvoorbeeld studieleningen en GF/PF zelf. Premiegefinancierde SZW- en BKZ-uitgaven zijn totaal niet relevant voor de berekening, de gasbaten spelen evenmin een rol. De berekening van de NGRU is hier te vinden, daar komen de gasbaten niet in voor: http://www.rijksbegroting.nl/2015/voorbereiding/ …,kst199383_9.html
ton
Ik hoop dat BB nog even duidelijk aangeeft wie uiteindelijk gelijk heeft: HJ of Dirk Jans. Heerlijk zo'n discussie tussen deskundigen. Geeft maar weer aan hoe ingewikkeld onze regels vaak zijn (en waarom bij de sociale zekerheid de gemiddelde burger het ook niet meer snapt).
Advertentie