Minister ziet geen bezwaar in gebruik interieurfoto's voor WOZ
Belastingkantoren vroegen huiseigenaren om foto's van keuken en badkamer.
Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken heeft er geen moeite mee dat belastingkantoren om foto's van keukens, badkamers en wc's vragen om de WOZ-waarde van een woning te bepalen. Dat blijkt uit haar antwoord op Kamervragen van PVV-Kamerlid Alexander Kops.
Foto-tool
Afgelopen najaar ontstond beroering toen bleek dat twee regionale belastingkantoren, GBTwente en Belastingsamenwerking Oost-Brabant (BSOB), huiseigenaren vroegen om foto's aan te leveren van de binnenkant van hun huis om nauwkeuriger de WOZ-waarde van hun woning te kunnen bepalen. BSOB introduceerde hier eind augustus een foto-tool voor. Bang voor privacyschending hoefden mensen niet te zijn, schreef de organisatie, omdat de foto's in hetzelfde systeem terecht komen als de foto's die een taxateur bij een inspectie zou maken.
Een belangrijk verschil echter is dat een taxateur eventueel pas langs komt als een huiseigenaar bezwaar heeft gemaakt tegen de WOZ-waarde die voor diens woning is berekend. Met de nieuwe aanpak worden woningeigenaren al direct aan het begin van het proces van waardebepaling gevraagd om foto's aan te leveren.
Geheimhouding
Maar niet alleen GBTwente en BSOB vragen huiseigenaren om foto's. Ook in andere regio's bleken gemeenteraadsleden verontrust over de nieuwe foto-tool, zoals in Venlo, Woerden en Maastricht. Minister Bruins Slot vindt de vraag om interieurfoto's niet buitensporig, omdat de aanlevering van afbeeldingen niet verplicht is. Bovendien wordt toezicht gehouden door de Waarderingskamer en de Autoriteit Persoonsgegevens. Daarnaast hebben ambtenaren die zich bezig houden met de WOZ-waarde een geheimhoudingsplicht.
No Cure No Pay
De reden dat belastingkantoren zo graag foutloos de WOZ-waarde van een woning willen bepalen, heeft te maken met de opkomst van No-Cure-No-Pay-bureaus, die namens burgers in bezwaar gaan. Dat schrijft BSOB, maar ook het Noordelijk Belastingkantoor. Namens de gemeente Groningen was dit belastingkantoor in 2020 325.569 euro kwijt aan de bezwaarprocedures. De grootste van de betrokken adviesbureaus zouden Previcus, Eerlijke WOZ, Bezwaarmaker.nl, WOZ meldpunt, WOZ consultants en Vlok Consultancy zijn. Ook het Noordelijk Belastingkantoor ziet een app waarmee huiseigenaren foto's kunnen uploaden als een oplossing.
Begin 2021 publiceerde het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) een rapport over de No-Cure-No-Pay-bureaus. Afgelopen september stuurde Staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) een aanvullende reactie op het rapport naar de Kamer. Eind 2021 verscheen ook een onderzoek hierover van het COELO, het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Voor bedrijven kan een alternatief worden gezocht in de vorm van aantallen personeel/omzet of via het circuit belastingstelsel/gemeentefonds.