Dekkingsgraad ABP plust ineens 3,7 procent. Hoe dan?
Na maanden van dalingen en kleine stijgingen steeg de dekkingsgraad van ABP in februari met 3,7 procent. Volgens hoofdeconoom Thijs Knaap, werkzaam bij pensioen-uitvoeringsorganisatie APG, komt die plotselinge groei voornamelijk door het gigantische corona-steunpakket dat de Amerikaanse president Biden heeft opgezet.
De dekkingsgraad van het ambtenarenpensioenfonds ABP is in één maand tijd met bijna 4 procent gestegen tot 97,5 procent. President Joe Biden van de Verenigde Staten zit erachter.
Corona-steunpakket
Na maanden van dalingen en kleine stijgingen steeg de dekkingsgraad van ABP in februari met 3,7 procent. Volgens hoofdeconoom Thijs Knaap, werkzaam bij pensioen-uitvoeringsorganisatie APG, komt die plotselinge groei voornamelijk door het gigantische corona-steunpakket dat de Amerikaanse president Biden heeft opgezet. Die heeft ettelijke miljarden – 19 biljoen dollar (19.000.000.000.000) – ter beschikking gesteld. Dat bedrag leent de Amerikaanse overheid van de kapitaalmarkt. Door die plotselinge kapitaalhonger is de lage rente de afgelopen maand opgekrabbeld. ‘Nu is er dus een flinke hoeveelheid geld uít de markt gehaald en is lenen ietsje duurder geworden. Dat werkt door in Europese rentes, die gaan mee omhoog waardoor onze dekkingsgraad stijgt.’
Korte termijn
Of dat zo blijft, is volgens Knaap koffiedik kijken. ‘Er bestaat altijd een kans dat de Europese Centrale Bank (ECB) ingrijpt. Want als de rente stijgt, dan is dat prettig voor pensioenfondsen, maar het dwarsboomt de strategie van de centrale bank om de groei te verhogen. Ook kan het vervelend uitpakken voor de landen en bedrijven die geld lenen. Daarom zal de ECB proberen de rente laag te houden. Dat maakt een verdere stijging van de rente op korte termijn minder waarschijnlijk.’
Reacties: 9
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Het sinds 1 januari 2021 werkelijk behaalde rendement van bijv. het ABP kan/zal in de eerste twee maanden van het jaar alleen al minstens 15% belopen. Het vermogen van het ABP is op dit moment ruim 600 miljard zijn. Genoeg derhalve om de aanvullende pensioenen ca. 60 jaar probleemloos uit te keren. Het gemiddelde rendement over de laatste 30 jaar ligt op ca. 7% per jaar. De rekenrente zou dan ook gemakkelijk op ca. 3% kunnen worden gesteld omdat er dan nog steeds 4% overblijft om de toekomstige aanvullende pensioenen extra te voeden.
Het is daarom achterlijk dat aanvullende pensioenen al meer dan 12 jaar stilstaan en pensioenfondsen worden gedwongen om zich arm te rekenen. Er is zelfs voldoende financiële ruimte om deze pensioenen substantieel (met terugwerkende kracht) te verhogen. De Overheid drukt een veel te groot stempel op de vermogens van de pensioenfondsen (=eigendom van de deelnemers). De gepensioneerden, maar ook de toekomstige deelnemers -dus de huidige werkenden- wordt hiermee groot onrecht aangedaan. Wanneer gaan de oogkleppen af bij politici?