Advertentie
financiën / Redactioneel

De pensioenen-jojo

De dekkingsgraad bij het ABP is in het derde kwartaal fors gedaald naar 90%. Van elke euro die moet worden uitgekeerd,  heeft het pensioenfonds er maar  90 cent van in kas. Tenminste…! De dekkingsgraad behoort minimaal 105% te zijn zodat inflatiecorrectie, etc meegenomen kan worden en risico’s verdisconteerd zijn. Die dekkingsgraad is gerelateerd aan de dagrente en daarmee een verschrikkelijk onnavolgbare jojo.  Kijk even mee.

20 oktober 2011

In 2008 is de dekkingsgraad 140 procent.

In 2009 is de dekkingsgraad 104 procent.

Juli 2010 is de dekkingsgraad 95 procent

Augustus 2010 is de dekkingsgraad  in een maand gedaald naar 88 procent.


Een jaar later.

Juni 2011 is de dekkingsgraad 112 procent.

Juli 2011 is de dekkingsgraad 106 procent.


En nu, oktober 2011,  is de dekkingsgraad zelfs gedaald naar 90 procent.

Wat is er aan de hand? Pensioenfondsen zoals het ABP met een vermogen van zo’n 235 miljard moeten hun pensioenverplichtingen berekenen op basis van dagkoersen qua rente.  In het huidige economische tij kan die rente sterk van dag tot dag, van maand tot maand fluctueren. Daar moeten pensioenfondsen dan hun verplichtingen op baseren voor de komende 10, 30 of 50 jaar.

Ridicuul! Het leidt tot veel onrust. Dit systeem levert grote risico’s op. Als het ABP en andere pensioenfondsen niet voor het eind van het jaar  hun dekkingsgraad fors zien stijgen dan moeten de pensioenen  worden bevroren of zelfs worden gekort, terwijl een paar dagen later de dekkingsgraad weer op orde kan zijn.

Het zou toch erg verstandig zijn om de rente waarmee de dekkingsgraad wordt berekend te laten bestaan uit een gemiddelde over een langere periode van 3 tot 5 jaar. Met de zottigheid van rente dagkoersen om de dekkingsgraad te berekenen kunnen grote ongelukken gebeuren.  Als we ons geld moeten steken in het redden van grillige dekkingsgraden, dan steken we ons geld niet in de economie. Geld kun je maar een keer uitgeven. Dit kan dan direct gevolgen hebben voor de economische groei of sterker nog de economische crisis verdiepen.

Voor het kabinet ligt hier een schone taak om onverwijld een einde te maken aan de idiotie van de dagkoers waarmee de Nederlandse  pensioenfondsen hun dekkingsgraad moeten berekenen. Een gemiddelde rente over een langere periode zorgt voor rust en stabiliteit en daarmee is de Nederlandse economie ernstig gebaat.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Miranda
Mooi stuk. Jammer dat in de politiek gelijk hebben zelden gelijk staat aan gelijk krijgen.
Jan
Een zeer goed stuk van Van Zwam! Nu nog minister Donner overtuigen, die steeds maar aankomt met het kul-argument: dan hadden de pensioenfondsen, jaren geleden, maar niet moeten vragen om te mogen werken met de dagrente (die toen nog hoog was). Deze minister is in alle opzichten een ramp voor het land.
Willy Bruinsma / beleidsmedewerker
Helemaal mee eens...en dan nog iets! Heeft de overheid in de jaren '80 niet 32 miljard 'afgeroomd' van het ABP? Daar hebben de werknemers natuurlijk wel IETS aan gehad (lagere premies) maar de overheid en de wergevers nog meer...kan een deel van dat bedrag niet worden teruggestord?
Ria Huisman / directeur
Ben het eens met Willy, het is een goed stuk,
wat doet hier de toezichthouder?
Laat de Overheid maar terugbetalen aan de pensioenfondsen van het geleende geld.
Wat gaan wij doen?
Het wordt toch echt tijd dat we ook eens gaan aggeren tegen dit belijdt (ja met lange ij)
wij worden namelijk de pieneut.
Leuk gespaard in een pensioenfonds en dan gekort worden omdat de hoge heren er met de centen van door zijn.
hoe lang nog?
Wanneer worden de € 30 miljard euris, die de staat in goede tijden uit het pensioenfonds heeft gejat, teruggestort? Hoeveel heeft ABP bijgedragen aan de miljarden ten behoeve van de fraudeurs in Griekenland? In ieder geval heeft onze regering daarvoor genoeg miljarden beschikbaar. Straks ook nog voor Italië, Spanje, Portugal, Ierland ....Wie heeft er ooit onderzoek gedaan naar het uitgavenpatroon van het ABP en de deskundigheid van de duur betaalde beleggers van mijn centjes? Hoeveel miljarden gaan er jaarlijks naar de grootgraaiers in Brussel? Hoeveel miljarden waren er beschikbaar voor de banken voor het kunnen blijven betalen van de gigantische salarissen en bonussen?

Een hoeveel is er nog beschikbaar voor het redden van mijn eigen gespaarde pensioentje? Nada, alleen maar hogere premies, langer werken, afwaarderen enz. And the reason is: VERGRIJZING!! Laat mij niet lachen. Hoelang laten wij ons nog voor de gek houden door de witteboordencriminelen in den Haag, bij het ABP, in Brussel en bij de banken?

Niels van Leeuwen / Beleidsmedewerker Verkeer
Goed stuk. Hier worden we blij van :) Geeft maar weer eens haarfijn aan wat polderen kan doen met het functioneren van systemen op allerlei vlakken...
Advertentie