Advertentie
financiën / Nieuws

Gemeenten verhogen OZB preventief

Ondanks de dalende huizenprijzen verwachten de gemeenten in Nederland dat de opbrengsten uit Onroerende Zaak Belasting met meer dan 100 miljoen zal stijgen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek spreekt van ‘een preventieve verhoging van het tarief.’

26 januari 2011

Opgestelde begrotingen
Uit cijfers van het CBS blijkt dat het totaalbedrag aan gemeentelijke heffingen voor het eerst boven de 8 miljard euro uitkomt. Het CBS baseert zich op de recent opgestelde begrotingen, waarvan er sommige overigens nog door de gemeenteraad moeten worden vastgesteld. Alle gemeenten samen innen 2,6 procent meer geld dan in het vorige jaar.

Waardedaling huizen
Deze stijging zit volgens econoom Michiel Vergeer van het CBS deels in de verhoging van de OZB. ‘Gemeenten zagen natuurlijk ook al aankomen dat de OZB-waarde van de huizen dit jaar lager kan zijn dan vorige jaren. Maar het is wel hun belangrijkste zelfstandige inkomstenbron, dus om die op peil te houden worden de tarieven alvast preventief verhoogd’.

Opbrengst bouwleges
En dat is goed gelukt zo lijkt het: de OZB brengt ruim 3 procent meer op dan vorig jaar. Dat geldt niet voor de steeds minder lucratief wordende bouwleges. Het geïnde bedrag daarvan is door de crisis voor het tweede opeenvolgende met bijna 2 procent gedaald.

Riool en reinigingz
De rioolheffing is wel verhoogd, zij het minder sterk dan voorheen. Voor de komende jaren verwacht het CBS dat de tarieven niet explosief meer zullen groeien. ‘De kosten voor het rioolbeheer lopen steeds beter in de pas met de rioolheffing’. Datzelfde geldt voor de reinigingsrechten.

Waterschappen
Na de gemeente is het waterschap de grootste inner van lokale heffingen.  De totale opbrengst van alle schappen samen ligt rond de  3,6 miljard euro. Dat is bijna vier procent meer dan vorig jaar. Deze stijging wordt voornamelijk door de huishoudens opgebracht.

Provincies
Als laatste berekende het CBS voor welk bedrag de 12 provincies hun inwoners gezamenlijk aanslaan. Zij innen voor ongeveer 1,5 miljard euro aan zogenoemde opcenten op de motorrijtuigen belasting. Dat is tegen de 2 procent meer dan in 2010.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Anoniem
Als burger constateer ik dat in mijn gemeente de OZB-tarieven met maar liefst 30% worden verhoogd. Sorry hoor, maar dat valt echt niet meer te verkopen aan de burger: mijn onroerend goed daalt in waarde, maar ik moet er wel meer belasting voor betalen...
Het tekort op de gemeentebegroting wordt eenzijdig afgewenteld op een enkele partij, de huizenbezitters.
Schandalig!
Chris / Belastingbetaler
Gemeenten zijn een stelletje ordinaire opvreters wat OZB heffing betreft. En er staat ook iets in over bouwleges. Die zijn voor zowel bedrijfsleven als burger ook veel te hoog, om maar kostendekkend te zijn zeggen ze dan. Gemeente, je bent geen bedrijf, je bent een dienstverlenende instantie.
Vince
Straks koopt echt helemaal niemand een huis meer. Dit helpt in ieder geval niet.
Zo komt de woningmarkt nog vaster te zeitten.
Criticus - NL
Een gemeente heeft over het algemeen vooral uitgaven (onderhoud openbaar terrein, best. plannen op orde houden, sociale uitkeringen, etc.) De gemeenten moeten echter steeds meer hun eigen broek ophouden van het Rijk. Dat kun je enkel doen als er inkomsten tegenover staan. En die bron is vrij beperkt (OZB).

De oorzaak in deze ligt bij het Rijk, die verlagen de eigen belastingen niet ondanks dat er taken worden afgestoten naar de gemeenten...
J.J. Guldemond / Directeur veiligheidsadviesbureau
Ik vind het een GEWELDIG idee dat gemeenten nu "preventief" de tarieven voor de OZB opschroeven. Wat mij betreft als ondernemer een goede modus om meer inkomsten te generen voor minder inspanning. Dat ik zelf niet eerder op dit idee ben gekomen verbaast mij.

U zult begrijpen dat ik het met voornoemde stelling totaal niet eens ben en ook niet met het gemeentelijk beleid tov de tarieven OZB.

Zolang gemeenten niet de bezem halen door de jaarlijkse uitgaven, lees onzinnige subsidies, kosten voor onzinnege projecten en andere onzinnige uitgaven, is er geen reden om gemakshalve maar weer naar het instrument "OZB" te grijpen.

Dit geld in nog ernstiger mate voor de Waterschappen die naar mijn oordeel op grote schaal aan kapitaalvernietiging doen en de belastingbetaler hiervoor op laten draaien. Bezuinigen prima maar dan ook voor ieder en alles.
Jos / raadslid
Als de huizenprijzen dalen zullen de OZB-t
arieven omhoog moeten om hetzelfde op te leveren. Het gaat om het tot een bepaald bedrag laten meebetalen van de inwoners, De huizenprijzen zijn alleen maar een verdeelsleutel. 30% waardedaling? Dan ook 30% tariefstijging. Dat lijkt me goed uit te leggen.
Kostendekkende leges zijn ook goed verdedigbaar. Laat degene die bepaalde diensten van de gemeente wil die ook maar betalen. Dan hoeft de rest van de inwoners daar niet voor op te draaien. De belastingen zijn al hoog genoeg!
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Als het Rijk pas op de plaats moet maken en/of moet bezuinigen is het natuurlijk van de zotte dat gemeenten hun inkomsten via de OZB wél op kunnen schroeven. Temeer omdat burgers er dit jaar ook niet of nauwelijks op vooruit gaan.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Toch blijft het raar dat niet wordt geaccepteerd dat ik preventief mijn broekriem moet aantrekken. Vreemd genoeg komt dan wel een brief van de Koningin.
m. bosma
lezers moeten zo'n oprisping van een cbs-econoom niet al te serieus nemen. Tarieven preventief verhogen is een onzinnige gedachtengang van iemand die waarschijnlijk nog nooit bij een gemeente binnen is geweest. In 2010 is de gewenste opbrengst OZB in 2011 geschat op basis van alle relevante variabelen: aantal woningen (sloop, nieuwbouw), bekende WOZ-waarde (tegenwoordig elk jaar), finananciele positie, inflatie etc. Op basis daarvan wordt een tarief berekend. Dat is niet preventief, dat is gewoon begroten. En met meer verhogen dat de dan de daling WOZ waarde van het voorgaande jaar is gewoon een belastingverhoging om de begroting sluitend te krijgen. Overigens als meer OZB binnenkomt landelijk volgens het CBS wil dat niet zeggen dat de belastingen omhoog zijn gegaan. Er is ook nog zoiets als groei van de woning- en bedrijfspandenvoorraad.
Advertentie