BNG moet eigen vermogen versterken
De Bank Nederlandse Gemeenten moet op zoek naar een miljard euro om het eigen vermogen te versterken. Dat is het gevolg van de nieuwe regels die het Bazels Comité voor Bankentoezicht oplegt.
Risico
Bestuursvoorzitter Carel van Eykelenburg van BNG vindt dat zijn bank, en ook de Nederlandse Waterschapsbank, een uitzonderingspositie moet krijgen. “Ons risicoprofiel is niet te vergelijken met dat van banken als Goldman Sachs. Op negentig procent van onze leningen lopen we helemaal geen kredietrisico.”
Winsten
De kredietcrisis heeft geen vat gehad op de BNG. Door de maximale rating van de bank (AAA), kon de BNG altijd geld ophalen op de kapitaalmarkt en vervolgens uitlenen aan klanten: corporaties, overheden, zorg- en onderwijsinstellingen. In 2009 en 2010 werden stevige winsten geboekt. Het aantal leningen verdubbelde vorig jaar bijna. BNG heeft zijn marktaandeel in de publieke sector de afgelopen jaren zien stijgen.
Eigen vermogen
BNG en Waterschapsbank dreigen echter de dupe te worden van het verscherpte toezicht op de bankensector als gevolg van de kredietcrisis. Vanaf 2018 moeten alle banken, ongeacht het risico dat ze lopen, een eigen vermogen aanhouden van drie procent van de balanswaarde. BNG staat momenteel op twee procent en dat is volgens Van Eykelenburg voldoende voor zijn bank.
Dividend
De lidstaten van de EU moeten de zogenaamde Bazel III-regels nog goedkeuren. Als BNG geen uitzonderingspositie krijgt, moet het eigen vermogen met één miljard worden opgevoerd. De meest voor de handliggende maatregel is dan het bevriezen van het dividend. De aandeelhouders van de bank, de staat, gemeenten, provincies en een waterschap, krijgen dan de komende jaren geen winstuitkering.
Lees In Binnenlands Bestuur 05 van vrijdag 4 februari het interview met Carel van Eykelenburg.
plunderd' door de aandeelhouders voor ongeveer 1,2 miljard, tegen de zin van bestuur en commissarissen. De staat ontving de helft van het bedrag. Nu er een probleem ontstaat moeten de aandeelhouders, die (met de kennis van nu) ten onrechte het eigen vermogen hebben verminderd, dat dus zelf maar weer aanvullen.