Advertentie
financiën / Nieuws

D66 wil af van landgoederenregel voor golfbaan

De landgoederenregeling stamt uit 1928 en is bedoeld voor het instandhouden van landgoederen die bijdragen aan het behoud van natuurschoon.

23 januari 2013

Een kwart van de golfbanen in Nederland profiteert volgens Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66) ten onrechte van een belastingregeling voor landgoederen en natuurschoon. Van Veldhoven pleit er woensdag bij de begrotingsbehandeling Landbouw en natuur voor om de regeling aan te scherpen. Ze wil ook een ,,herkeuring'' van alle bestaande gevallen.

Natuurschoon
De zogenaamde landgoederenregeling stamt uit 1928 en is bedoeld voor het instandhouden van landgoederen die bijdragen aan het behoud van natuurschoon. Niks mis mee, aldus Van Veldhoven die vindt dat er wat valt te zeggen voor het behoud van echte kastelen met mooie tuinen, die goed onderhouden worden. Maar het Kamerlid vraagt zich af hoe het kan dat er volgens deze regeling zo'n 5000 landgoederen zouden zijn, terwijl er toch maar ongeveer 1200 kastelen staan in Nederland.

Belastingomweg
Volgens het D66-Kamerlid profiteren onder meer 45 golfbanen van belastingvrij vastgoed. ,,Oneigenlijk concurrentievoordeel dus. Ook veel restaurants, hotels en congrescentra maken gebruik van deze handige belastingomweg. Dat lijkt ons misbruik van de huidige regels.''

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frank de Kort / ambtenaar
Goed dat er eens kritisch naar deze vrijstelling wordt gekeken. In een ver verleden was er alleen maar sprake van een vrijstelling als het landgoed ook opengesteld was voor het publiek. Dit was nog een kleine beperking. Nu zijn de richtlijnen voor de vrijstelling bepalend bij de inrichting van golfbanen.
joop luster / ontwerper
gewoon stoppen, temeer daar zelfs bij openbare banen er toch sprake is van een vrij select publiek dat over het algemeen niet door het leven gaat als armlastig. Als ik dan ook nog een golfbaan beschouw als in Spaarnwoude, welke door een vastgoedclub gehuurd wordt van het recreatieschap bekruipt me wel eens het idee dat daar agenda's op lange termijn aan ten grondslag liggen.

Betreffende belastingconstructies lijkt me dat daaraan eens een eind aan gemaakt moet worden.

Advertentie