Crisis dwingt externe bureaus tot prijsstunten
De crisis dwingt advies- en organisatiebureaus hun tarieven te verlagen. Overheden zeggen tot 30 procent minder te betalen voor extern ingehuurde krachten. De dalende tarieven zijn een gevolg van toegenomen concurrentie. Steeds meer advies- en organisatiebureaus begeven zich op de overheidsmarkt, doordat het bedrijfsleven als gevolg van de economische crisis steeds minder externen inhuurt.
De overheidssector bezuinigt nog niet, omdat de budgetten voor 2009 al zijn vastgesteld. Overheden zien door de vele aanbieders hun kans schoon om lagere prijzen te bedingen. Soms hoeven ze daar niet eens moeite voor te doen: er zijn signalen dat advies- en organisatiebureaus tegen kostprijs offreren om maar aan het werk te blijven. De druk op de prijzen voor extern ingehuurde krachten zit vooral in de detacheringshoek. De gemeente Nijmegen zegt gemiddeld 10 procent goedkoper uit te zijn. ‘Lopende contracten respecteren we, maar bij nieuwe pakken we ons voordeel’, aldus een woordvoerder van de gemeente. ‘De zomeraanbiedingen vliegen ons om de oren. Soms is het twee voor de prijs van één.’
Lage inhuurtarieven
‘Waar ik eerst 120 euro per uur kwijt was, heb ik nu een externe voor nog geen 100 euro’, zegt Financiënwethouder Gert-Jan ’t Hart (VVD) van Spijkenisse. Tariefdalingen van 20 tot 25 procent zijn volgens hem geen uitzondering. Marcel Stuijts, directeur van het inkoopbureau Bizob, doet daar nog een schepje bovenop. ‘Maak er maar een daling van 30 procent van, met name bij het maken van bestekken en de handhaving. Bij de juridische dienstverlening waren de inhuurtarieven al laag’, zegt Stuijts, die met zijn bureau centraal inkoopt namens zeventien gemeenten in Zuidoost Brabant.
Prijsdumping
Albert Jansen, bestuursvoorzitter van BMC, een van de grootste adviesbureaus in de publieke sector, spreekt van regelrechte ‘prijsdumping’ door collega-bureaus. ‘Dit is de derde recessie in 23 jaar en elke keer is het beeld hetzelfde. In een neergaande economie vallen de eerste klappen in de profitsector. Als ontslaan van freelancers onvoldoende effect sorteert, zie je dat ze zich vervolgens op de overheidsmarkt werpen - ook al hadden ze daar niets of weinig mee. De recessie in de publieke sector trekt minder sporen. Bovendien slaat de crisis daar later toe.’
Terughoudender
Vraag naar externen is er in de publieke sector nog voldoende, aldus Nicolaas Weeda van Conquaestor, specialist in financiële consultancy. Toch worden sommige gemeenten al terughoudender met inhuur, met het oog op de komende begrotingsbehandelingen.
Vacaturestops
Eerder al bleek uit een rondgang van Binnenlands Bestuur dat decentrale overheden selectieve vacaturestops instellen vanwege sterk teruglopende inkomsten en stijgende uitgaven. De personeelskrimp wordt vooralsnog opgevangen via natuurlijk verloop, wat ten koste gaat van de inhuur van externen. Desalniettemin merkt Weeda dat veel bureaus ‘uitwijken’ naar de overheid. ‘Wij zijn al lang actief op de overheidsmarkt. Nu zien we opeens bureaus opduiken die vroeger niets met overheden deden. Ze gebruiken het prijsmechanisme als instrument om een plaatsje te verwerven. Ze offreren zelfs tegen kostprijs. Daardoor raken we soms opdrachten kwijt, en er ontstaat druk op de prijs’, zegt Weeda.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Het lijkt soms dat aan "extern" een vieze smaak kleeft t.o.v. loonlijst-collega's.
Expertise (tijdelijk) van buitenaf aantrekken kan veel meerwaarde bieden om de inhurende organisatie verder te helpen. Ook, of juist tijdens deze economisch mindere periode.
De (arbeids)markt zal flink veranderen. Er zijn nu al bijna een miljoen zzp-ers of zelfstandigen. Deze zijn vaak min of meer in georganiseerd verband actief.
Bepaal als organisatie wat je kernactiviteit is en overweeg alles dat daar niet toe behoort te beleggen bij (externe) partijen die dit goed (beter) kunnen doordat dit hún kernactiviteit is.
Werk zat voor externen. Opdrachtgevers, inclusief overheden zouden moeten durven kiezen voor de stelling waarmee dit betoog begon!