Advertentie
financiën / Nieuws

CAO-overleg mislukt, acties worden harder

Het overleg tussen vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten over een nieuwe cao voor de gemeenteambtenaren heeft maandag niets opgeleverd. Dit hebben de ambtenarenbonden van FNV en CNV laten weten.

09 maart 2010
Harder karakter
Donderdag komen kaderleden van de bonden bijeen om te praten over verdere acties. De afgelopen weken hebben gemeenteambtenaren, samen met hun collega's van provincies en waterschappen, al diverse malen actie gevoerd voor betere betaling. De acties krijgen nu waarschijnlijk een harder karakter.

Eenmalige uitkering
De vakbonden eisen een loonsverhoging van 1,5 procent zodat de koopkracht van de ambtenaren behouden blijft. De VNG houdt, overeenkomstig de lijn van het kabinet, vast aan de nullijn, maar biedt wel een eenmalige uitkering van 1 procent van het loon.

Ook provincies en waterschappen
Bij de provincies en waterschappen zijn de cao-onderhandelingen ook vastgelopen op de looneis. Ook daar hanteren de werkgevers de nullijn. Bij de acties van de afgelopen weken zijn de bonden gezamenlijk opgetrokken. Het ging veelal om werkonderbrekingen rond lunchtijd of ander protesten waarvan het publiek weinig merkte.

Reacties: 15

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rob / beleidsmedewerker
Ik geef de werkgever maar mee dat het ook zaak is een aantrekkelijke werkgever te blijven. Als de crisis over zijn hoogtepunt heen is trekt de werkgelegenheid in de markt veel eerder aan dan in de publieke sector en voor we het weten loopt menig gemeentehuis leeg. En wie lopen er weg, de mensen die kwaliteit bieden. Alleen de kneusjes blijven zitten. Zo kan de gemeente de burger nooit goede dienstverlening blijven bieden.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
@ Arnoldus (en anderen): Heeft iemand een idee waarom de VNG, de IPO etc. zulk autistisch gedrag vertonen en helemaal niet lijken te willen communiceren? Dit is geen onderhandelen meer, maar "stonewalling". Of moet dit beschouwd worden als een uiting van "normaal" bestuurlijk gedrag?

@Criticus: Het lijkt me moeilijk om, zoals u adviseert "de werkgever te treffen en niet te klant". Een werkgever die alleen geïnteresseerd is in de centjes van bestuurders en het stoere imago (bij de klant) van bestuurders, valt nauwelijks separaat te treffen.

De enige optie die dan zou overblijven, is verborgen verzet dat het imago van bestuurders schaadt. Dat zou een vorm zijn van deloyaal ambtelijk gedrag. Daar zit het dilemma voor ons: onze bestuurders tonen geen loyaliteit aan ons, maar wij zijn wettelijk verplicht loyaliteit aan hen te tonen. Zoals het nu lijkt te gaan, wordt het woord "tonen" helaas steeds relevanter.
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Correctie: wij zijn als ambtenaren wettelijk verplicht loyaal aan onze bestuurders te *zijn*! Maar aan het hiervoor genoemde dilemma verandert dat niet veel.
miep / thuiszorg
typisch, nu gaat het om eigen salaris dan gaan ze staken enz, met aanbestedingen wmo, over de rug van de hulpen zolaag mogelijk aanbesteden(goedkoop uurtarief)
dan boeit het niet dat de hulpen voor een appel en ei zwaar werk verrichten waar nu in diverse gemeente ook nog minuten vanaf worden bezuinigd, want tijd voor koffie of theeen het praatje wat daar bij hoort, die hoeven de hulpen niet
Bart Boos
Het is niet passend om in tijden van economische crisis dergelijke looneisen te stellen. In diverse sectoren hebben velen hun baan verloren en in andere (waaronder die waar ik werkzaam in ben) is er sprake van hevige marktwerking waardoor de salarissen al jaren niet meer zijn gestegen!
Vele gemeenten moeten noodgedwongen bezuinigen, maar ze bezuinigen uiteindelijk zelden / nooit op salariskosten, maar wel op de faciliteiten voor de burger (die gezamelijk hun inkomen betalen!).....
Ik wordt er misselijk van.
Het wordt hoog tijd voor marktwerking bij de lokale-, regionale- en rijksoverheid!
Criticus - NL
Hou bij alle geplande acties wel in het oog dat er in het land nog steeds een crisis aan de gang is.

Begrijp mij goed. Ook ik ben voor het standpunt van de vakbonden, maar in tijden van crisis lijkt het mij niet wenselijk de publieke opinie tegen je te krijgen. Indien acties burgers gaan treffen die het water echt aan de lippen staat, zou dat kunnen gebeuren.

Tref uw werkgever, niet de klant!
R. van Brakel / ambtenaar
De CAO voor rijksambtenaren is geldig van 1 januari 2007 tot 31 december 2010.

Als het niet lukt om een voor alle partijen redelijke uitkomst te bereiken, kunnen we straks samen met de rijksambtenaren op de barricade, want ook zij zullen wel slachtoffer worden van de crisis (en zoals gebruikelijk ook als laatste weer profiteren als het beter gaat).

Bijzonder jammer dat ambtenaren als sluitpost van een begroting worden gezien door de werkgever.

Maar gelukkig bestaat waardering toch uit meer dan alleen salaris?!?!?!?

Insider / ...
Vriendelijke acties liggen nu achter ons. Ik roep ambtenaren op in juni niet als 'vrijwilliger' in de stemlokalen plaats te nemen. Vakbonden: nu een reele eis conform rijksambtenaren. Deze werkgever tref je alleen als klanten gaan klagen.
Pieter van der Amsten / Voorlichter
Ik zit in het bedrijfsleven en ik zit dit jaar op 0%. Aangezien ambtenaren van mijn belastingcenten worden betaald, zie ik niet in waarom zij wel een loonsverhoging zouden moeten krijgen.
Johan Groenhof
Waarom niet op 9 juni 2010 staken?
eveline / moeder
@ Pieter van der Amsten: omdat wij ambtenaren ook in tijden van economische bloei niet of nauwelijks meer geld krijgen. Sterker nog: ik ga elk jaar op 1 januari mínder verdienen wegens meer inhoudingen en geen of minimale loonsverhogingen. Bovendien liggen de maxima van salarisschalen voor hoogopgeleide ambtenaren belachelijk laag.
klaas beekman
Vasthouden VNG aan het Rijksbeleid: graag!! De rijksambtenaren gaan in 2009/2010 er nog zes(!!!!) procent op vooruit. Oftewel de vrachtwagen chauffeur bij rijkswaterstaat ontvangt € 90,-- netto per maand meer dan zijn gemeentelijke collega. Hoezo gelijkheidsbeginsel !! Als U bruto loon en eindejaarsuitkering vergelijkt dan ziet u dat uw collega bij het rijk 6 % meer krijgt dan u bij de gemeente. Als er terechte acties zijn dan is het absoluut nu!!
frans / ambtenaar
helemaal eens met Pieter van der Amsten • Voorlichter • 09.03.10 09:23 en Criticus • Ambtenaar • 09.03.10 08:02

Tijdens een crisis geen gezeik over procentjes.





007
Beste Pieter van der Amsten,

erg snue voor u dat u dit jaar eens op de nulpunt (%) zit. Welkom bij de club van ambtenaren, echter staan wij op dat punt al jaren.......... Vergeet niet dat wij de enige zijn die een deel van ons EIGEN salaris betalen, dat kunt u waarschijnlijk niet zeggen.
H.A.Decker / adviseur.
@Van der Amsten,
altijd weer de ambtenaar van stal hallen als zijnde de gelukkige profiteur die door de zakenpieven worden betaald. Waarschijnlijk zullen ook andere bevolkingsgroepen en/of beroepen te pas en te onpas in uw rechtse jargon opgeld doen. Veel geluk met de nullijn.
Advertentie