Advertentie
financiën / Nieuws

Ambtenaren: ‘Inkomen thema nr. 1 bij cao-overleg’

Over veel toekomstige arbeidsvoorwaarden blijken gemeenteambtenaren het onderling lang niet met elkaar eens. Maar op één onderdeel zitten ze op een lijn: inkomen is verreweg het belangrijkste punt bij de onderhandelingen over de nieuwe cao gemeenten.

09 september 2020
salaris.jpg

Over veel toekomstige arbeidsvoorwaarden blijken gemeenteambtenaren het onderling lang niet met elkaar eens. Maar op één onderdeel zitten ze op een lijn: inkomen is verreweg het belangrijkste punt bij de onderhandelingen over de nieuwe cao gemeenten.

Om bij hun achterban input op te halen voor de start van het cao-overleg sloegen de gemeentelijk werkgevers en de vakbonden een paar maanden geleden de handen ineen: een gezamenlijke enquête waarin medewerkers onder andere werd gevraagd op welk arbeidsvoorwaardenthema in de cao de nadruk moet komen liggen. Zo’n 27.000 gemeenteambtenaren vulden de vragenlijst in.

 

Maandsalaris

Op de vraag om de thema’s te rangschikken naar gewicht, rolde een helder beeld: inkomen staat – met een flinke afstand tot de nummers twee en drie – op de eerste plaats. Op de tweede plek staan mogelijkheden om werk en privé goed te combineren en op de derde plaats verlof en verlofregelingen. Binnen het thema inkomen staat salaris bij bijna iedereen – 90 procent – op nummer één.

Ruim de helft van de respondenten is (zeer) tevreden met hun totale inkomen (maandsalaris, individueel keuzebudget en eventuele toelagen en vergoedingen). Medewerkers in de lagere functieschalen (A tot en met 6) zijn overigens een stuk minder tevreden: 28 procent van hen geeft aan (heel) ontevreden te zijn met hun totale inkomen. Die ontevredenheid is dubbel zo groot als bij hun collega’s in schaal 7 en hoger.

 

Koopkrachtontwikkeling

De belangrijkste reden voor ontevredenheid ligt in het beeld dat de lonen minder zijn gestegen dan de kosten van het levensonderhoud. Dit wordt door ruim twee derde van de ontevreden respondenten genoemd. Overige redenen zijn onder andere de overtuiging dat de lonen minder zijn gestegen dan in andere sectoren en dat de toelagen en vergoedingen te laag zijn. Ook dat laatste punt speelt met name bij medewerkers in de lagere salarisschalen.

 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter / Projectmanager
Even afgezien of de claims terecht zijn lijkt mij een discussie over arbeidsvoorwaarden een volstrekt verkeerd signaal in deze Corona-tijd.



Velen zijn hun baan reeds kwijt geraakt, en nog velen zullen de komende 1 á 2 jaar hun baan nog kwijt raken.

Het is niet zo dat wij niet zonder overheid kunnen.
Joost
Naast de brandweermannen, politieagenten, zorgmedewerkers en onderwijzers heeft de rest van het ambtelijk apparaat ook eindelijk een recht op een fatsoenlijke salarisverhoging, corona of niet. Tegenwoordig kun je beter leraar dan ingenieur worden.



















Petra
@Westerhof:



Voor mij 3 anderen maar ik denk dat wij echt niet zonder overheid kunnen. Dat zou m.i. dan betekenen dan het politieapparaat wordt geprivatiseerd, de rechterlijke macht, het ambtenarenapparaat, et cetera.



Ik denk dat we dan met z'n allen overgeleverd zullen zijn aan de luimen van ondernemers (als die er al zijn) of particulieren die naar eigen goed (of kwaad)dunken de zaken zullen regelen. We zullen dan binnen de kortste keren leven in een enorme anarchie. Ik zie daar persoonlijk weinig heil in.
Henry / goede lezer
@westerhof

hoera een trouwe aanhanger van Nozic gevonden. De overheid is niet nodig? Lees anarchy state and utopia en vraag je dan af of je in die wereld wilt wonen.



Advertentie