Advertentie
financiën / Nieuws

Moerdijkse burgemeester wil landelijk rampfonds

Burgemeester Jac Klijs van Moerdijk wil gemeenten ontlasten die met een grote brand te maken krijgen door de oprichting van een landelijk rampenfonds.

31 december 2011

Er moet een landelijk fonds komen om gemeenten te ontlasten die te maken krijgen met grote incidenten zoals de chemiebrand in Moerdijk van januari. Dat vindt burgemeester Jac Klijs van Moerdijk. De gemeente zou een herhaling van Chemie-Pack financieel niet aankunnen, zegt Klijs.

9 miljoen

De grote brand die bijna een jaar geleden woedde bij het chemische bedrijf op het industrieterrein van Moerdijk en de nasleep ervan hebben de gemeente veel geld gekost. Maximaal 9 miljoen euro, schat Klijs.

Niet uit te  sluiten

Volgens de burgemeester vallen incidenten met een dergelijke omvang nooit uit te sluiten in Moerdijk. ,,Dit is nu eenmaal een risicovolle gemeente'', zegt Klijs. Wel vindt hij dat het afgelopen jaar belangrijke stappen zijn gezet op het gebied van veiligheid in de regio. Maatregelen die al lange tijd hard nodig waren door het industriële karakter van het gebied en die door de Moerdijkbrand eindelijk ,,politieke urgentie'' kregen.

Bekende

Het afgelopen jaar stond voor Klijs als burgemeester geheel in het teken van de Moerdijkbrand. Klijs, die in september de ambtsketen van Moerdijk overnam van tijdelijk waarnemer Jan Mans, was door zijn burgemeesterschap van Strijen al een bekende in de regio. Op 5 januari zag hij zelf de dikke rookwolken vanaf het industrieterrein van Moerdijk in de richting van zijn gemeente drijven. ,,Moerdijk zelf bleef buiten de rook, maar Strijen, aan de overkant van het Hollands Diep, was de eerste 'effectgemeente'. Het is tot laat in de avond onduidelijk gebleven hoe gevaarlijk de wolk was die over Strijen trok'', aldus Klijs.

Agendapunt

Chemie-Pack is nog steeds een maandelijks agendapunt in de Moerdijkse gemeenteraad. Naast de perikelen over de schoonmaak van het vervuilde Chemie-Packterrein heeft voor Klijs het verbeteren van de veiligheid voor zijn gemeente grote prioriteit. Uit kritische rapporten die de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) en de Arbeidsinspectie in september publiceerden, bleek er veel mis te zijn in de regio op het gebied van crisisbestrijding.

Vertrouwen

De burgemeester wil ook dat in het vervolg burgers goed geïnformeerd worden als er weer wat gebeurt op het industrieterrein. ,,Zij moeten het vertrouwen terugkrijgen. We willen niet dat ze denken: zoiets kan nooit meer gebeuren. Want dat is niet waar. Dat er brand uitbreekt bij een chemisch bedrijf, valt niet uit te sluiten. Maar we willen wel dat de burger erop vertrouwt dat de overheid er alles aan doet om te zorgen dat de regels rond veiligheid worden nageleefd en de schade zo veel mogelijk beperkt als zich toch een incident voordoet.''

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie