Advertentie

Lokale partijen krijgen voorlopig nog geen subsidie

Naar verwachting komt er deze kabinetsperiode een nieuwe wet voor lokale partijen, maar ‘de voorbereiding zal enige tijd vergen’, schrijft minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66). In de Wet op de politieke partijen (Wpp) moet onder andere een subsidieregeling voor lokale partijen vastgelegd worden.

28 januari 2019

Naar verwachting komt er deze kabinetsperiode een nieuwe wet voor lokale partijen, maar ‘de voorbereiding zal enige tijd vergen’, schrijft minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66). In de Wet op de politieke partijen (Wpp) moet onder andere een subsidieregeling voor lokale partijen vastgelegd worden.

Onterecht onderscheid

Lokale partijen ontvangen nu geen subsidie zoals lokale afdelingen van landelijke partijen dat wel (indirect) doen. Terwijl het belang van lokale partijen fors is gegroeid. ‘Hun zeteltal in de gemeenteraden is toegenomen tot circa 35 procent van het totaal’, schrijft Ollongren. Ze reageert in de brief op het rapport van de commissie-Veling, die begin 2018 adviseerde dat het onderscheid tussen lokale partijen en lokale afdelingen van landelijke partijen moet verdwijnen.

Problematiek niet alleen financieel

In het advies dat de subsidie verhoogd moet worden, gaat Ollongren niet helemaal mee. Het kabinet is volgens de minister ‘onvoldoende overtuigd dat de problemen waarmee politieke partijen te kampen hebben volledig kunnen worden opgelost door verhoging van de subsidie. Deze problematiek is immers maar voor een deel van financiële aard.’

Voorbereiding

De minister verwacht dat in het najaar van 2019 meer duidelijkheid zal zijn over wat lokale partijen nodig hebben. Vervolgens begint de voorbereiding van de Wpp. ‘Hierbij zal ook worden gekeken naar de vraag of subsidiëring van decentrale politieke partijen op termijn een optie kan zijn.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

John Steegh / regiovoorzitter Water Natuurlijk
‘Hierbij zal ook worden gekeken naar de vraag of subsidiëring van decentrale politieke partijen op termijn een optie kan zijn.’

Wat een labbekakkerige formulering. Daarmee blijft dus de bevoordeling van landelijk politieke partijen nog jaren in stand, met zeer onzekere uitkomst of die ongelijke behandeling ooit eindigt.

Voor waterschappen verwees mw. Ollongren al eerder naar de waterschappen zelf, 'want er is geen waterschapsfonds waar geld naar kan worden overgemaakt'. Nog meer ongelijkheid. En onzin bovendien. Er bestaan toch allerlei subsidierelaties tussen waterschappen en de Rijksoverheid (denk alleen al aan het Hoogwaterbeschermingsprogramma, waar 50% Rijkssubsidie in zit).

Dan toch maar weer Kamerfracties tot actie manen....
H. Wiersma / gepens.
Het verstrekken van subsidies op lokaal niveau aan activiteiten van politieke partijen is volstrekt overbodig en is bovendien vragen om moeilijkheden. Eventuele te maken kosten kunnen leden namelijk gemakkelijk zelf opbrengen dan wel verkrijgen via een deel van de contributieopbrengst van de landelijke politieke partijen. Subsidiëring geeft alleen maar verantwoordingsores en bureaucratie. In sommige gemeenten weten ze er alles van (o.a. H'meer).

Grotere onderzoeken kunnen altijd via de griffie of gemeenteraad worden geregeld als daarvoor voldoende steun en budget is.
Advertentie