financiën / Partnerbijdrage

Versterk uw digitale weerbaarheid

Navigeer door de NIS2-richtlijn.

21 september 2023
NIS2

De Network and Information Security Directive 2 (NIS2) is per december 2022 van kracht als de opvolger van de NIS-richtlijn. NIS2 stelt eisen aan beveiligingsmaatregelen, meldplicht van incidenten en bewustwordingstrainingen. Bovendien staat toezicht en naleving in het hart van de nieuwe regelgeving. Uiterlijk op 17 oktober 2024 wordt NIS2 verwerkt in nationale wetgeving. En, in tegenstelling tot zijn voorganger, heeft de NIS2 een breder bereik. Zowel aangewezen als niet-aangewezen organisaties gaan ermee te maken krijgen. Kortom: hoog tijd om in actie te komen.

In een tijdperk waarin digitale transformatie in een stroomversnelling raakt en cyberdreigingen steeds geavanceerder worden, staat de digitale veiligheid van onze samenleving en economie op het spel. De afgelopen jaren hebben geleid tot een toenemende afhankelijkheid van digitale systemen en een groeiende dreiging van cyberaanvallen. In deze dynamische omgeving is het essentieel voor organisaties om proactieve maatregelen te nemen om zichzelf te beschermen en te voldoen aan de nieuwste wet- en regelgeving. Hier komt de Network and Information Security Directive 2 (NIS2) om de hoek kijken als een cruciale stap om de digitale veerkracht van Europese lidstaten te versterken.

De NIS2: een blik op de essentie

Sinds de introductie in 2020 heeft de NIS2-richtlijn de aandacht van organisaties en beleidsmakers getrokken. Als opvolger van de oorspronkelijke NIS-richtlijn, is de NIS2 ontworpen om de digitale veiligheid en stabiliteit van essentiële diensten te waarborgen binnen de Europese Unie. Deze richtlijn benadrukt de noodzaak voor organisaties om robuuste beveiligingsmaatregelen te implementeren en een gemeenschappelijk kader te creëren voor de bescherming van digitale systemen, vooral in kritieke sectoren zoals energie, transport, financiën en gezondheidszorg.

Alle lidstaten van de Europese Unie hebben tot oktober 2024 de tijd om die richtlijn te implementeren in nationale wetgeving. In Nederland gebeurt dat in de Wet Beveiliging Netwerk- en Informatiesystemen (Wbni). Daarmee kan worden verwacht dat vanaf januari 2025 organisaties die onder de NIS2 vallen, moeten voldoen aan de eisen van deze wetgeving.

NIS2 in de praktijk: voor wie van toepassing?

De NIS2-richtlijn is uitgebreider dan zijn voorganger en omvat een breed scala aan organisaties die worden beschouwd als essentieel of belangrijk voor de continuïteit van vitale diensten en digitale infrastructuur. Dit omvat niet alleen grote spelers, maar ook kleine en micro-ondernemingen die een sleutelrol spelen in de samenleving of economie. Sectoren variëren van energie en transport tot gezondheidszorg en digitale infrastructuur. Daarnaast kunnen door verantwoordelijkheden en contractuele afspraken vereisten uit de NIS2 worden opgelegd aan toeleveranciers van organisaties die als essentieel of belangrijk worden beschouwd.

Opleidingsplicht, zorgplicht en meldplicht: cruciale elementen

De NIS2-richtlijn legt belangrijke verplichtingen op aan organisaties om hun digitale beveiliging te versterken. Organisaties hebben de plicht om hun bestuursorganen en personeel adequaat op te leiden en bewust te maken van cybersecurity-risico's, om zo de menselijke factor in de digitale beveiliging te versterken. Daarnaast moeten ze een zorgplicht hanteren om passende technische en organisatorische maatregelen te implementeren om cyberdreigingen te minimaliseren.

Een andere kerncomponent is de meldplicht. Organisaties moeten incidenten met aanzienlijke impact op hun digitale diensten melden bij nationale autoriteiten en informatie delen om gezamenlijke beschermingsmaatregelen mogelijk te maken.

Toezicht, aansprakelijkheid en sancties

De NIS2-richtlijn introduceert ook een robuust kader voor toezicht en aansprakelijkheid. Nationale autoriteiten houden toezicht op de implementatie van de richtlijn en kunnen maatregelen opleggen aan organisaties die niet aan de vereisten voldoen. Bovendien worden er sancties opgelegd aan organisaties die niet voldoen aan hun verplichtingen, wat kan variëren van boetes tot reputatieschade.

Uitdagingen en mogelijkheden

De implementatie van de NIS2-richtlijn brengt uitdagingen met zich mee, zoals het voldoen aan opleidingsverplichtingen, het nemen van proactieve maatregelen voor informatie- en cyberbeveiliging, het melden van incidenten en het ondergaan van toezicht. Echter, het naleven van NIS2 biedt niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een kans om de digitale veerkracht te vergroten. Organisaties kunnen profiteren door best-practices te implementeren, zoals ISO27001-richtlijnen, en zo niet alleen te voldoen aan de wetgeving, maar ook hun algehele digitale veiligheid te versterken.

NIS2 en de accountant

Tijdens de jaarrekeningcontrole worden niet alleen financiële cijfers geanalyseerd, maar ook de naleving van wet- en regelgeving. Deze naleving, ook wel bekend als "compliance", speelt een cruciale rol in het waarborgen van de integriteit van financiële rapportages en het vertrouwen van stakeholders. Het niet naleven van wettelijke voorschriften en reguleringen die voortkomen uit de NIS2 en de nog te herziene WBNI kunnen namelijk leiden tot boetes, juridische geschillen en reputatieschade.

BDO: uw partner in digitale veiligheid
Bij BDO begrijpen we de complexiteit van de NIS2-richtlijn en de uitdagingen waarmee organisaties op dit moment worden geconfronteerd. We helpen u daarom graag bij het begrijpelijk maken en naleven ervan. Dat vertellen we graag in een persoonlijk en vrijblijvend gesprek. Wilt u meer weten over de NIS2-richtlijn en onze werkwijze. Lees dan hier over onze aanpak.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.