Advertentie
financiën / Nieuws

ZZP-noodsteun: menskracht en ict vormen uitdaging

Menskracht en ict zijn de grootste uitdagingen voor de Dienst Werk Participatie en Inkomen (WPI) van de gemeente Amsterdam om de noodsteun aan ZZP´ers uit te voeren. Volgens wethouder sociale zaken Rutger Groot Wassink is dat een grote operatie.

23 maart 2020
Financi-le-redding-shutterstock-62700280.jpg

Menskracht en ict zijn de grootste uitdagingen voor de Dienst Werk Participatie en Inkomen (WPI) van de gemeente Amsterdam om de noodsteun aan ZZP´ers uit te voeren. Volgens wethouder sociale zaken Rutger Groot Wassink is dat een grote operatie.

Want het loopt vol met aanvragen: vanaf vorige week donderdag tot afgelopen dinsdag zijn er bij de sociale dienst in Amsterdam 2350 aanvragen voor bbz ingediend, de reguliere regeling voor ZZP´ers die in financiële moeilijkheden zitten. In heel 2019 waren er 900 afgehandelde zaken en die gingen niet alleen over inkomenssteun maar ook over bijvoorbeeld coaching. De aanvragen worden meegenomen in de nieuwe regeling. En ze liggen op de stapel te wachten totdat de AMvB klaar is die de noodsteun wettelijk mogelijk maakt. Het zal even duren voordat die klaar is, maar gemeenten kunnen al voorschotten geven. Tegelijk roept het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) mensen op om niet direct aan te vragen als ze nog wat geld hebben. Op die manier is er capaciteit bij de gemeenten om de mensen in grootste nood eerst te helpen.

Overcapaciteit

Dat het nog even duurt, is nu niet zo´n groot probleem, denkt de GroenLinks-wethouder: ´Dat geeft ons de ruimte om mensen te trainen en de ict in orde te maken.´ Mensen verwacht hij uit de sociale dienst zelf te kunnen halen, want daar zijn ook afdelingen die door de coronacrisis overcapaciteit hebben, zoals de mensen die zich bezig houden met arbeidstoeleiding. Dat werk ligt stil.

Intussen moet de ict worden aangepast zodat het systeem de nieuwe regeling kan verwerken. Want de noodsteun wijkt op drie punten af van de reguliere regeling: het inkomen van de partner telt niet mee, de vermogenstoets vervalt en de levensvatbaarheidstoets vervalt ook. Daardoor moet de ict worden aangepast, zodat dit soort aanvragen ook kunnen worden verwerkt.

Uitgavenpatroon

Groot Wassink is blij met de noodwetgeving van het kabinet. Amsterdam heeft afgelopen maandag ook meegepraat. Tegelijk gaat Amsterdam monitoren of deze hulp afdoende is. Er zijn veel ZZP´ers in de stad – de recentste cijfers van de gemeente op 1 januari 2019 laten een totaal zien van 70.000 – die een hoger uitgavenpatroon hebben. Dat komt bijvoorbeeld doordat ze bijvoorbeeld een eigen huis hebben. Groot Wassink wil volgen of zulke groepen ZZP´ers niet in de knel komen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Hoe wordt omgegaan met aanvragen van bijvoorbeeld ZZP'ers met al jarenlang beperkte inkomsten (bezorgers van brochures, modellenwerk, recreatiemedewerkers, fitness adviseurs, personal trainers e.d.)?

Ik ben geen zwartkijker maar voorspel bij de uitvoering een administratieve en bureaucratische janboel rond de huidige steunverlening aan ZZP'ers en bedrijven.

Een betere optie was geweest het verstrekken van geldleningen voor iedereen onder voorwaarden (bijvoorbeeld gerelateerd aan lonen en omzet, geen ontslag medewerkers en terugbetaling of kwijtschelding terugbetaling achteraf). Minder bureaucratie, sneller en minder mogelijkheden tot frauduleus handelen.
Advertentie