Ook BNG verhoogt stroppenpot
De crisis raakt ook de BNG. Ondanks de hoge kredietwaardigheid van het klantenbestand, moest de bank dit jaar 1 miljoen euro afschrijven omdat enkele debiteuren leningen niet meer konden terugbetalen. Reden om de zogeheten stroppenpot te verhogen van 6 naar 37 miljoen euro.
De crisis raakt ook de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). Ondanks de hoge kredietwaardigheid van het klantenbestand, moest de bank 1 miljoen euro afschrijven omdat enkele debiteuren leningen niet meer konden terugbetalen. Reden om de zogeheten stroppenpot te verhogen met 6 miljoen naar 37 miljoen euro.
Spanje
Dat blijkt uit het vandaag door de bank gepresenteerde halfjaarbericht. BNG Bank heeft het eerste half jaar een nettowinst gemaakt van 159 miljoen euro. Dat is 5 miljoen euro meer dan de eerste helft van 2011. De bank zegt daarom terug te kijken op een goed eerste half jaar. In het licht van de economische vooruitzichten kan volgens de bank niet worden uitgesloten dat meer debiteuren niet langer kunnen voldoen aan de betalingsverplichtingen. Voor de bank zijn met name de ontwikkelingen in Spanje en Portugal zorgwekkend. Een verdere (beperkte) aanvulling van de stroppenpot of een bijzondere waardvermindering kan daardoor noodzakelijk zijn.
Schatkistbankieren
De BNG hekelt in het halfjaarbericht voor het eerst openlijk het schatkistbankieren dat door het demissionaire kabinet verplicht is gesteld. Decentrale overheden moeten hun overtollige geld stallen bij de staat en mogen dat niet langer doen bij de BNG. De invloed van die maatregel op het verdienmodel van BNG Vermogensbeheer is ‘substantieel’, zo stelt de bank in het halfjaarbericht. In de loop van het tweede half jaar zal dit nopen tot een strategische heroriëntatie bij BNG Vermogensbeheer, een BNG-dochter. Het kabinet voert de maatregel in om de staatsschuld terug te dringen. Dat voordeel is volgens de bank slechts fractioneel, terwijl de nadelen voor de decentrale overheden groot zijn. Zij lopen op jaarbasis 200 miljoen euro aan beleggingsinkomsten mis. Voor de centrale overheid staat er volgens de BNG geen navenante kostenbesparing tegenover.
Woningcorporaties
De omvang van de nieuw verstrekte langlopende leningen door de BNG was met 5,7 miljard euro nagenoeg gelijk aan de omvang in het eerste halfjaar 2011. Opvallend is de veranderde samenstelling. Gemeenten en provincies blijken onder druk van de verslechterde economische toestand en de bezuinigingen terughoudender te zijn geworden met het aangaan van nieuwe projecten. Als gevolg daarvan liepen de kredietaanvragen uit die hoek terug. Bij de zorg is dat niet het geval. De BNG zegt wel voorzichtiger te zijn geworden met het verstrekken van kredieten aan die sector, mede met de verhoogde risico’s als gevolg van de marktwerking. De kredietverlening aan de woningcorporaties groeide, maar de leningen worden vrijwel uitsluitend verstrekt onder garantie van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw.
Verlies nemen
De bank verwacht dat het renteresultaat 2012 licht hoger zal uitkomen dan over 2011. Wel blijft het resultaat financiële transacties over dit jaar naar verwachting negatief, zeker wanneer er geen structurele oplossing gevonden wordt voor de Europese schuldencrisis. Het was in de eerste helft van dit jaar 9 miljoen euro negatief. De bank heeft een verlies moeten nemen van 16 miljoen euro op onder andere rentedragende waardepapieren.
Gezien alle onzekerheden en het vooralsnog uitblijven van economisch herstel stelt de bank het niet verantwoord te achten een uitspraak te doen over de hoogte van de nettowinst 2012.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.