Amsterdam gaat buitenlandse boetes innen
Sinds de onvriendelijke wielklem is afgeschaft, betalen slechts drie op de honderd buitenlanders die een Amsterdamse parkeerbon krijgen daadwerkelijk de boete. Behalve Duitsers en Belgen, want die krijgen –net als de Nederlanders- de boete in eigen land. Daarom gaat Amsterdam ook de parkeerboetes van tien omliggende Europese landen voortaan in hun eigen land innen.
In 2001 verscheen een notitie van het toenmalige gemeenteraadslid van de VVD Hooijmaijers, waarin hij de wielklem bekritiseerde. Die was niet meer nodig, omdat de meeste mensen ’gewoon (bereid zijn te) betalen, de klem teveel agressie oproept, mensen teveel klagen en zich dubbel gestraft voelen en de arme toerist er niets van begrijpt.’ Afschaffen zou volgens Hooijmaijers niet leiden tot een slechter betalingsgedrag, meldt de ‘evaluatie wielklem’ fijntjes. Wethouder Wiebes, partijgenoot van Hooijamers, stuurde de evaluatie onlangs naar de raad.
Effectieve klem
Toen er nog werd ‘geklemd’, werd er door ongeveer vijf procent van de ‘overige buitenlanders’ niet betaald. Sinds er per januari 2009 in principe niet meer wordt geklemd in Amsterdam, is dat percentage omgedraaid: sindsdien betaalt slechts drie procent van de buitenlanders hun naheffing, zoals een parkeerboete officieel heet.
Vrij parkeren
Vooral in het weekend is de betalingsgraad in het centrum beperkt: dan betaalt zeventig procent; dertig procent parkeert dus zonder te betalen. Door de week betaalt tachtig procent, maar ook dan zijn het dus vooral Nederlanders en Duitsers en Belgen, omdat van hen de boete ‘gewoon’ thuis komt.
Proef Venray
Wethouder Wiebes meldt nu enigszins trots dat Amsterdam eind dit jaar ‘als eerste gemeente in Nederland’ een proef wil starten waarbij in tien omliggende Europese landen naheffingsaanslagen worden geïnd. Aan Duitsland en België worden dan ook Polen, Italië, Ierland, Groot Brittannië, Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland toegevoegd. De gemeente Venray is Amsterdam echter voor in het innen van parkeerboetes in het buitenland. Die gemeente werkt al jaren samen met officiële partners in het buitenland om de gemeentelijke naheffingen ook in bijvoorbeeld Polen te innen.
2,2 ton
Het Stadsdeel Centrum loopt jaarlijks 2,2 ton parkeerinkomsten mis, door de buitenlanders die niet betalen. Dat de gemeente niet eerder hier maatregelen tegen nam komt waarschijnlijk doordat deze daling van de parkeerinkomsten ruimschoots werden gecompenseerd doordat parkeerders vaker worden gecontroleerd; bovendien zijn de parkeertarieven voor een incidenteel parkeerkaartje in de hoofdstad de afgelopen jaren fors omhoog gegaan, mede om het onnodig autogebruik te ontmoedigen. Wiebes sluit terugkeer van de wielklem uit.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.