Ambtenarenhypotheek nekt schuldpositie gemeenten
De gunstige hypotheken die tot voor kort aan ambtenaren werden verstrekt moeten helemaal afgeschaft worden.
Een voordelige hypotheek als secundaire arbeidsvoorwaarde. Ambtenaren bij gemeenten, provincies en het Rijk konden hier jarenlang van profiteren. In 2009 werden de goedkope leningen voor overheidspersoneel pas afgeschaft, maar er staan nog veel hypotheken uit bij overheden. En dat heeft vooral in deze tijd invloed op de schuldpositie van overheden en met name bij gemeenten.
120 hypotheken
De kleine gemeente Dongeradeel bijvoorbeeld (25 duizend inwoners) heeft nog voor 6,9 miljoen euro aan leningen uitstaan bij 120 (ex-)ambtenaren. De gemeente wilde maatregelen nemen om de schuldpositie te verbeteren, maar dit kwam niet door de raad. ‘Het bleek dat onze schuldpositie minder goed was dan gemiddeld,’ legt een woordvoerster uit. ‘Er lag een voorstel om boetevrij versneld de hypotheek af te lossen. Op die manier zouden we als gemeente eerder van de leningen af zijn. Helaas vond de gemeenteraad dat dit teveel kosten met zich meebracht, dus het voorstel gaat niet door.’
Gewijzigde marktomstandigheden
Decentrale overheden hebben jarenlang tegen gunstige voorwaarden het eigen personeel en politieke ambtsdragers hypotheken verleend. Dit gold tot voor kort als een secundaire arbeidsvoorwaarde. Een aanzienlijk deel van de hypotheekverstrekkingen liep via het Hypotheekfonds voor Overheidspersoneel, een onderdeel van de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). Deze heeft wegens 'gewijzigde marktomstandigheden’ besloten dit product niet langer aan te bieden en vanaf 1 januari 2013 geen nieuwe klanten meer te accepteren.
Publiek geld
Uit de wet Fido, die sinds 2001 van kracht is, volgt impliciet dat publiek geld niet voor niet-publieke doeleinden, zoals hypotheekverstrekking, ingezet mag worden. Remkes legde dit aanvankelijk niet uit als een absoluut verbod. In 2002 liet de minister wel in een circulaire aan de decentrale overheden weten ‘bankieren’ ongewenst te vinden. Uiteindelijk is het staatssecretaris Bijleveld die er in 2009 een einde aan maakte. Om hoeveel leningen het precies ging was toen niet helemaal duidelijk.
Kamervragen
D66-kamerlid Gerard Schouw vraagt zich af hoeveel en welke gemeenten door de ambtenarenleningen te kampen hebben met een hoge schuldpositie en heeft kamervragen gesteld.
Reacties: 17
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
En als @Van Arum de krant even openslaat ziet hij dat de gemeente al een paar jaar startersleningen verstrekt. Momenteel is het dus 100% overheidstaak om leningen voor aanschaf woningen te verstrekken.
Het artikel is typisch een broodje aap verhaal.
Op het moment van afsluiten van de lening zorgde de werkgever er voor om geen verlies te leiden.
Dus was er een klein opslagpercentage ( bijv. 0,5%) boven de rente die de overheid zelf moest betalen.
Er werd dus geen verlies op geleden.
En ook nu nog niet , tenzij de overheid zelf aan het bankieren gaat ...
Dat er jaren later andere rentepercentages gelden, doet dus niet af aan de oorspronkelijke gedegen financiering.