Advertentie
financiën / Nieuws

Geen geld meer voor ambtenaar in stembureau

De gemeente Winterswijk bezuinigt op ambtenaren die tijdens verkiezingen de stembureaus bemannen.

11 maart 2012

Burgers en raadsleden krijgen per verkiezing een vergoeding  van 91 euro voor het bemannen van een stembureau. Ambtenaren in Winterswijk krijgen die vergoeding voortaan niet meer.

Bezuiniging
Net als veel gemeenten is ook de gemeente Winterwijk op zoek naar mogelijkheden om te bezuinigen. Een bedrag van 4500 euro kan alvast worden geschrapt op de vergoeding van ambtenaren die in verkiezingstijd de stembureaus bemannen. De gemeente heeft besloten deze vergoeding, die wel geldt voor raadsleden en burgers, niet meer aan ambtenaren uit te keren, zo meldt De Gelderlander.

Werktijd
De gemeente vindt dat besluit niet onredelijk. Burgers en raadsleden doen hun werk in stembureaus in hun eigen tijd, terwijl ambtenaren dat binnen werktijd doen. Feitelijk kregen de ambtenaren deze uren dus extra betaald bovenop hun salaris.

Reacties: 30

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gerard V. / handhaver
Veel gekker kan het toch niet meer worden. Wat pakken we nog meer van de zwakste groep? In welke bananenrepubliek leven we nu eigenlijk? Ik weet niet of Winterswijk weet dat raadsleden ook een vergoeding krijgen en het deelnemen aan het werk in het stembureau vooral eigenbelang is.
Gerrit
Bestuurders zijn (ook in Winterswijk) geen raadsleden ............
Monique / ambtenaar
Hoezo eigen tijd? Het stemburo sluit pas om 21:00 uur. Daarna ook nog handmatig tellen. Voordat ik thuis ben is het op zijn vroegst 01:00 uur. Dat zinj echt geen reguliere werktijden.
Karel
Ik zie de vergoeding niet als dubbel salaris maar als overwerkvergoeding voor alle extra uren die dag.
Wil / semi ambt.
Als voorzitter begin ik om half zes, ophalen spullen bij gemeentehuis, en beëindig ik de werkzaamheden tegen half elf, tellen en wegbrengen van de 's ochtends opgehaaldezaken. Per uur "verdien" ik niet een fractie van het minimumloon. Zonder vergoeding geen personeel. Ik wens Winterswijk succes met deze bezuiniging.
Cor Noordegraaf / bestuurzwetenschap
Goed besluit; weten die ambtenaren ook eens een dagje wat werken is en waarvoor ze al voldoende betaald worden zeker als er geen verplichting is voor ambten op stembureau te gaan zitten weet ik niet waar ze over zeuren.
Albert / Prov. ambt.
Als voorzitter ben je meer dan 12 uur in touw. Ik moet wel een vrije dag nemen dus kost het mij alleen maar geld. Ik zie de vergoeding dan ook als een onkostenvergoeding voor het heen en weer reizen, naar het centraal stembureau. Veel succes Winterswijk.
Hans Smit
Winsterswijk had meer kunnen bezuinigen namelijk door deelnemende ambtenaren een dag verlof te laten nemen en hun wel de vergoeding te geven voor het stembureau.
Wil Reuvers / juridisch medewerker
Laten ze die riante afvloeiingsregeling van politici maar eens aan gaan pakken; dat lijkt me een betere zaak en zal zeker geld opleveren. Maar hier hoor ik deze coalitie niet over. Zoals er nu op pensioenen en uitkeringen wordt gekort, lijkt het me niet meer als reeel, dat eveneens de dure wachtgeldregelingen van ex-politici worden aangepakt. Ze snijden kennelijk niet graag in eigen vlees. Ik zou mevrouw Kaya van D66 ook graag hierover willen horen die zich wel druk maakt over de status van ambtenaren.
Bart Claessen / landschapsarchitect
Jan met de Pet mag weer eens voor niets komen werken... Deze 'diefstal' zal op eigen wijze opgelost worden: gewoon de volgende dag een navenant aantal minder uren komen werken. Ondertussen daalt door dit soort bezuinigingen de betrokkenheid van het personeel tot een nulpunt. Slim personeelsbeleid!
Frank / opperadviseur
Succes met het vinden van de bezetting.
Yolande / Adm.medewerkster
De ambtenaren moesten dit wel in hun eigen tijd doen. Dus ze gaan dit sowieso niet meer doen, tenzij ze dit binnen werktijd mogen gaan doen. Dus het is broekzak/vestzak deze besparing
Eelko
Als mij gemeente hiertoe overgaat zeg ik ook: "succes ermee". Van 06.00 tot vaak 23.00 uur in de avond ben je hier druk mee. Dat zijn dus erg veel overwerkuren, een kleine overwerkvergoeding is dan gepast.
Insider / ...
Bestuurders: + 3,5%, ambtenaren: 0%

Raadsleden: wel vergoeding, ambtenaren: geen vergoeding.

Gelden in de ogen van politici de mensenrechten nog wel voor de ambtenaar?

Ik hoop dat ambtenaren bij de volgende verkiezingen massaal wegblijven bij de stembureau's. Dat wordt nl. zo'n chaos dat zelfs de VN Nederland een bezoekje moet brengen.
Piet Hoogstraten Burgerzaken Duiven / coördinator burgerzaken
De minister wil dat alle werkzaamheden correct en juist verlopen op het stembureau, maar het mag dus niets kosten in Winterswijk. Gelukkig is de eerste reguliere verkiezing, die van de gemeenteraad in 2014. Moeten we niet vreemd opkijken als er dan iets mis gaat!
criticus
Dubbel betalen lijkt me inderdaad niet de bedoeling.



Maar als dit werktijd is, kunnen ambtenaren overuren dus conform CAO declareren.

Dat wil zeggen tussen 6.00 en 20.00 125% en na 20.00 150%.

Ik vraag me af of het uiteindelijk niet goedkoper was geweest om het tot een normale werkdag (8 uur) te bestempelen en voor de rest de vergoeding te geven..
P.A. Stringa / Ambtenaar
Vroeger ben ik in Amsterdam verkiezingsbureaulid geweest. Dus ik weet waarover ik spreek.

De vergoeding van Euro 91 die kennelijk in Winterswijk geldt, is niet voor de gehele dag maar juist voor de uren dat je overwerkt. De openstelling van de stembureau's vallen ook buiten de reguliere werktijden. Daarnaast zijn er voorafgaand en naderhand aan de openstelling ook werkzaamheden te doen. En dat kunnen best lange en intensieve uren zijn, vooral als het rode potlood gehanteerd wordt. De vergoeding is dus niet onredelijk. De enige vraag, met de invoering van stemmachines, is of de hoogte van de vergoeding nog correct is.

Door het voorgaande ben ik het er ook niet mee eens dat burgers en raadsleden wel deze hoogte van vergoeding ontvangen. Als Winterswijk correct en eenduidig zou handelen zou men een vergoeding moeten hanteren die een veelvoud van Euro 91 moeten zijn. Want inderdaad burgers zouden moeten worden betaald voor de hele dag.
alexander / ambtenaar
Een overwerkvergoeding dan maar en die is gezien de uren en duur dat een stembureau tegenwoordig open is (en de administratieve dingen daarna) fors. Maar het is oude koeien uit de sloot halen. In het verleden is dit ook wel eens uitgehaald. Geen ambtenaar meldde zich dan vrijwillig meer aan. En dan ontstond er paniek in de tent. Penny wise en pound foolish !
gerrie
Allemaal zogenaamd heel druk hebben, maar wel tijd hebben om op een stembureau te gaan zitten. Dan hoeven ze ook een keer geen brood te smeren. Broodjes worden bezorgd. Lekker smullen maar.
alexander / ambtenaar
@Gerrie. Het is wat jammer dat sommige mensen in dit soort panels niet verder komen dan borrelpraat. Overigens als aanvulling op mijn eerdere reactie: het argument om gemeenteraadsleden wel te betalen is niet valide. Immers je bent 24 uur raadslid en je taken zijn vooraf niet ingevuld. Het ene moment zit je (overdag) bij een sportvereniging, het andere moment zit je 's-nachts in een raadsvergadering. Een stembureau zou je als vast onderdeel van je politieke werk (in ieder geval je interesse) moeten zien.
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Gewoon de uren buiten werktijd als overuren verrekenen. Dat is gewoon volgens de regels en hoeft voor de rest geen discussie op te leveren.
anoniem
Ik heb de laatste verkiezingen in Rotterdam op het stembureau gezeten. Mocht het rekenen als werktijd en kreeg verder geen vergoeding. Dat is toch normaal? Waarom zou de kwaliteit omhoog gaan wanneer ik een vergoeding had gekregen? Als je een vergoeding wil dan moet het in je eigen tijd en niet werktijd.

Ik vind het een logische stap van Winterswijk.
Jan / waterschapper
Niks op tegen als er naar bezuinigingen wordt gezocht maar ik schat in wanneer de aanwezigheid op het stembureau als overuren worden geteld dat dit wel eens duurder zou kunnen zijn dan die 91 euro (bruto!).
gerrie
En voor ''hardwerkende'' Alex deden ze er altijd een extra bakje borrelnootjes bij. Al je functies die je hebt gehad zegt mij al genoeg. Nog nooit niks bereikt in het leven en met werken moet hij nog beginnen Smullen maar Alex en droom lekker verder.
anoniem
@Alex: Op stembureau's wordt tegenwoordig in shifts gewerkt. Zoveel langer dan een gewone werkdag is het niet meer. Geen argument dus om je niet vrijwillig aan te melden. Ook geen argument voor een financiele vergoeding bovenop gewoon je salaris voor die dag.
Pim
Flexibilisering van de arbeid dus. Gewoon de ambtenaar inplannen wanneer hij op het stembureau moet zijn; dat zijn werkuren. Kost dan niets extra!
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
Tja, dit past naadloos in het sfeertje dat van oudsher rondom de ambtenaar werd en wordt gecreëerd. Een politicus (bestuurder) mag wel 7 betaalde bijbanen tegelijk doen naast zijn politieke ambt en een directeur in het bedrijfsleven mag wel 12 dik betaalde commissariaten tegelijk doen, maar een ambtenaar wordt op zijn schamele stembureauvergoeding gekort die gemiddeld niet eens 1x per jaar voorkomt. De doorsnee Nederlandse burger gunt de ambtenaar het licht in de ogen niet. Wat ben ik blij binnenkort mijn 47-jarige loopbaan af te ronden. Als ik opnieuw moest beginnen: never nooit niet meer bij de overheid, daar is absoluut geen eer te behalen en het wordt alleen nog maar erger. Geen fatsoenlijke CAO af te sluiten, ambtenarenrecht op de helling dat in 1929 juist aan de ambtenaren werd toegekend ter bescherming tegen de politieke waan van de dag (fijn hoor Eddie van Hijum en Fatma Koser Kaya, wanneer pakken jullie je eigen riante wachtgeld en Appa-pensioen aan??), grepen in de pensioenkas ten dienst van de algemene middelen, salariskorting op salariskorting bij elk zuchtje economische tegenwind (jaren dertig, Bestek '81, Boos op Koos, korting minister Rood en straks ingevolge de nieuwe bezuinigingsronde. Wat een feest!!!
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Bij de gemeente waar ik zitting had op een stembureau, is de vergoeding ook afgeschaft.

Ik stond bij verkiezingen om 06.00 uur op en was (na het herintroduceren van het stembiljet) na middernacht weer thuis.

Verder ontving ik geen reiskostenvergoeding, broodjes of andere etenswaren nam ik van huis mee.

Ik heb mij verder niet kwaad gemaakt over de nieuwe regeling, heb me gewoon afgemeld en niet meer beschikbaar gesteld.
Fred
Dat een commissaris vd koningin als Fransen grossiert in bijbanen wil nog niet zeggen dat dit normaal is. Blijkbaar is de functie commissaris vd koningin een luizenbaantje, ook al gezien de voorganger van Fransen (Leemhuis-Stout) die alles blind tekende. Stembureau: of in werktijd en geen vergoeding of vrij nemen en de vergoeding betalen. Overigens wordt er niet extra betaald vanaf schaal 9 voor overwerk. Geen toeslag, geen uurvergoeding. Je mag het gratis doen. Hoort bij de functie. De gemeente kan dus beter ambtenaren even in het stembureau parkeren. Kost niets extra.
criticus
@ Fred:

correctie: B&W stellen vast voor welke ambtenaren overwerkvergoedingregeling geldt.

Dat kan dus per gemeente verschillen. In sommige gemeente is het dus t/m 10, of nog hoger.
Advertentie