Advertentie
financiën / Nieuws

Ambtelijke top op de schop na Sint-affaire

De gemeente Echt-Susteren wil de structuur van de ambtelijke top platter maken, om de aansturing van de organisatie te verbeteren. De maatregel vloeit voort uit de Sinterklaas-affaire. 

03 juli 2009

Donaties
In wat bekend is geworden onder de naam Sinterklaas-affaire – mede omdat die aan het licht kwam op de dag van de intocht van Sinterklaas - doneerden twee wethouders eigenmachtig en uit naam van hun partij gemeentesubsidies aan bevriende verenigingen en organisaties. In totaal ging het om 360.000 euro.

Aangescherpt
Een Strategisch Verbeterplan om de interne organisatie te herstructureren na de fusie in 2003 was al in voorbereiding, zegt gemeentewoordvoerster Joyce Thönnissen. Na de affaire volgde een integriteitsonderzoek door BING (Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten), waarin werd geconcludeerd dat de wethouders direct zaken deden met ambtenaren en dat de sectordirecteuren geen controlerende rol speelden. Naar aanleiding van dat rapport is het verbeterplan verder aangescherpt.

Plattere organisatie
Zo moet de gemeente een ‘zuiver directiemodel’ krijgen. Thönnissen legt uit: ‘We hebben nu een algemeen directeur en twee sectordirecteuren, die de organisatie inhoudelijk in tweeën delen. Door die constructie moet de algemeen directeur altijd langs de sectordirecteuren, hij kan afdelingen niet rechtstreeks aansturen. Waar we naartoe willen is een directie die als één man kan optreden, een plattere organisatie.’

Wie doet wat?
Daarnaast investeert de gemeente in opleiding en professionalisering voor de ambtelijk medewerkers en leidinggevenden. Ook wordt nog eens duidelijk uiteen gezet hoe de rolverdeling is tussen politiek en ambtelijke organisatie. Thönnissen: ‘Wie doet wat, hoe gaan partijen met elkaar om? Binnenkort wordt dat in werkgroepen behandeld.’

Steun
De gemeente wil voor de organisatieverbeteringen 400.000 euro uittrekken. Het college en de gemeenteraad hebben al hun volledige steun uitgesproken voor de inhoud van het verbeterplan. Ook de ambtelijke organisatie staat er achter, zegt de woordvoerster. Die gaat de kaders van het plan nu verder inkleuren.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Aart Goossens / Beleidsmedewerker
Het is verstandig om dan ook gelijk het aantal wethouders ( zes !!! ) ook te halveren. Anders blijven er nog zeven verkokerde sectorhoofden ( incl. burgemeester ) boven de directie actief.
Advertentie