Gratis af te halen, 15.000 banen
Sinds half april staat er bijvoorbeeld zo’n bericht op de site van het Centraal Planbureau dat te mooi is om waar te zijn. “Er komen 15.000 banen bij en bijna niemand gaat er in inkomen veel op vooruit of achteruit als de gemeenten vier miljard euro extra belasting mogen heffen en het rijk vier miljard euro minder.” Te mooi om waar te zijn.
Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het niet waar. Wat doet u als u een fantastische aanbieding ziet op internet, voor een belachelijk lage prijs?
Niet kopen, het is vrijwel zeker nep. Toch trappen daar elke keer weer mensen in. Wat voor mensen dat zijn? Gemeentebestuurders bijvoorbeeld. En gemeenteambtenaren. Want die zijn een beetje te goedgelovig. Sinds half april staat er bijvoorbeeld zo’n bericht op de site van het Centraal Planbureau dat te mooi is om waar te zijn. “Er komen 15.000 banen bij en bijna niemand gaat er in inkomen veel op vooruit of achteruit als de gemeenten vier miljard euro extra belasting mogen heffen en het rijk vier miljard euro minder.”
Dus: gratis af te halen, 15.000 banen. Baron Von Münchhausen had het niet beter kunnen verzinnen. Iedereen blijft ongeveer even veel belasting betalen, want niemand gaat er veel op vooruit of achteruit. Het enige verschil: we betalen die belasting aan de gemeente en niet aan het rijk. En daardoor vinden 15.000 werklozen een baan en trekken we de economie uit het slop? Je moet wel een tikkeltje lichtgelovig zijn om dat te geloven. Maar de gemeenten geloven het.
Ik vrees dat de gemeentebestuurders en gemeenteambtenaren het rapport van het Centraal Plan bureau niet goed hebben gelezen. Het planbureau stelt als voorwaarde dat de gemeenten de keus moeten (moeten!) krijgen tussen twee belastingen. Ofwel de gemeenten gaan meer onroerende zaakbelasting heffen, waarbij mensen met hogere inkomens gemiddeld meer betalen dan mensen met lagere inkomens. Ofwel de gemeenten vragen aan elke volwassen inwoner een gelijk bedrag. Het Centraal Planbureau stelt dus dat gemeenten aan inkomenspolitiek moeten gaan doen. Want de keus tussen twee belastingen is een keus van inkomenspolitiek.
Ziet u wel, het is te mooi om waar te zijn. Het is een illusie om te denken dat bijna niemand er in inkomen veel op vooruit of achteruit zou gaan als de gemeenten vier miljard euro extra belasting mogen gaan heffen. In sommige gemeenten gaan mensen met hoge inkomens veel vooruit, en mensen met lage inkomens achteruit, en in andere gemeenten zal het andersom uitvallen. En het is een illusie om te denken dat het rijk zou toestaan dat de gemeenten aan inkomenspolitiek mogen gaan doen.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.