Advertentie
financiën / Nieuws

Almelo tegen verkoop aandelen Urenco

De gemeente Almelo vindt dat het Rijk de aandelen #Urenco niet moet voorkomen, omdat het bedrijf een belangrijke werkgever in de regio is.

05 december 2013

Het kabinet moet de aandelen in uraniumverrijker Urenco niet verkopen. Misschien is het wel slim om juist extra aandelen in te kopen. De Almelose locoburgemeester Jan van Marle bepleitte dat donderdag in een hoorzitting in de Tweede Kamer.

10 miljard euro
Het kabinet is van plan zijn aandeel van een derde in Urenco te verkopen, net als de Britten dat willen. Duitsland deed zijn derde deel eerder al van de hand. De waarde van het Nederlandse deel in Urenco wordt geschat op 10 miljard euro.

Werkgelegenheid in Twente
Van Marle waarschuwde Kamerleden dat Urenco van groot belang is voor hoogwaardige werkgelegenheid in Twente. Het bedrijf is ook van ,,onschatbare waarde'' voor het behoud van unieke en innovatieve kennis in Nederland, aldus de Almelose locoburgemeester.

Spelen met vuur
In de Tweede Kamer leven aarzelingen bij de verkoop van het Urenco-aandeel. Het CDA noemt verkoop ,,spelen met vuur''. Het gaat niet alleen om gevoelige technologische kennis, het is bovendien maar zeer de vraag of de verkoop financieel gunstig is, stelde CDA-Kamerlid Eddy van Hijum al in juli. Het kabinet loopt door de verkoop namelijk een jaarlijks rendement van 90 miljoen euro mis.

Enige publieke aandeelhouder
Het kabinet had op zich ook geen voorkeur voor verkoop, maar doordat de Duitse overheid haar aandeel eerder al verkocht en de Britten dat nu ook willen, dreigt Nederland achter te blijven als enige publieke aandeelhouder met 33 procent. Een definitief besluit heeft het kabinet nog niet genomen.

Geen goede argumenten
De Tweede Kamer is er nog niet van overtuigd dat het goed is om het overheidsaandeel in uraniumverrijker Urenco te verkopen, zoals het kabinet onder voorwaarden wil. Mei Li Vos van regeringspartij de PvdA zei donderdag na de hoorzitting dat ze nog geen goede argumenten heeft gehoord voor een verkoop. Economisch gezien zal het Nederland niet veel goed doen, want de staatsschuld daalt weliswaar, maar de schatkist loopt wel jaarlijks misschien 100 miljoen euro aan dividend mis, aldus Vos.

Stappenplan zorgvuldig doorlopen
CDA en SP zijn tegen de verkoop van Urenco. De VVD heeft nog geen standpunt ingenomen en wil het stappenplan van het kabinet ,,zorgvuldig'' doorlopen. De liberalen zijn nu niet voor of tegen, maar wachten verdere voorstellen van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën af.

 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Allereerst is beleggen in aandelen geen overheidstaak. Bovendien zou je met de opbrengst van 10 miljard cash onze gezamenlijke staatsschuld aanzienlijk naar beneden kunnen brengen waardoor de lasten voor de bevolking ook iets teruggebracht kunnen worden en ook weer de koopkracht iets gaat toenemen. Hoewel 10 miljard relatief een druppel op de gloeiende staatsschuld die volledig uit de hand gelopen is. Zo heeft Nederland volgens de laatste tellingen 427 miljard staatsschuld die binnen 5 jaar de 500 miljard gaat belopen, 200 miljard is er aan garanties verstrekt aan Europese Derde Wereldlanden en staan de gemeentes voor 51 miljard in het krijt. Verkoop is dus alleen verstandig indien men dit integraal besteed aan de verlaging van de staatsschuld en niet uitgeven aan allerlei socialistische onzin !
Advertentie