Advertentie
financiën / Nieuws

Multiculturele stichting moet miljoen teruggeven

De multiculturele stichting Rhythm of Reason moet 1,25 miljoen euro teruggeven aan de gemeente Nijmegen. De stichting voor allochtonen heeft de subsidie onterecht gekregen.

13 mei 2013

De multiculturele stichting Rhythm of Reason uit Nijmegen moet ruim 1,25 miljoen euro aan onterecht ontvangen subsidies terugbetalen. Bovendien moeten de directeur en de penningmeester van de inmiddels opgeheven stichting elk een boete van 30.000 euro betalen en een werkstraf van 120 uur opknappen.

Sneller terugvorderen

Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag besloten in de zaak, die al sinds 2008 voortsleept. Het OM heeft ingestemd met de transactie, omdat subsidieverstrekkers zoals provincies en gemeenten hun geld nu sneller terug kunnen vorderen dan wanneer het tot een strafzaak zou komen, aldus een woordvoerster van het OM.


Prinses Maxima

Rhythm of Reason was in het begin van deze eeuw razend populair wegens de multiculturele festivals die de stichting organiseerde. De directeur van de stichting, een Turkse juriste, zat met onder andere (toen nog) prinses Máxima en Paul Rösenmuller in het bestuur van de commissie PaVEM voor participatie van vrouwen uit etnische minderheidsgroepen.
 
Helft niet juist besteed 

Voor de festivals haalde de stichting in totaal 3,3 miljoen euro aan subsidies binnen. Maar dat geld is volgens het OM niet in alle gevallen juist besteed. Het zou om ongeveer de helft van het geld gaan.

De zaak kwam aan het rollen nadat de provincie Overijssel in 2004 geld had gegeven voor een festival in Enschede. Dat festijn werd echter afgelast. Overijssel deed aangifte van verduistering, waarna een juridisch steekspel over de bestedingen begon. Justitie heeft de bankrekening van de directeur voor ruim 170.000 euro afgeroomd. Van de rekening van de penningmeester is bijna 350.000 euro gehaald.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Flip Zolderman
Toch jammer dat de graaiers werkelijk overal blijken te zitten...
Niek / jurist
Ik heb dit vaker gehoord. Geld geven in goed vertrouwen. Ging het niet om Bulgaren of zo? Niet om het een of ander, maar de overheid moet onze belastingcentjes verantwoord uitgeven. Meer aandacht en gezonde boerenverstand bij de poort, is mijn aanbeveling. Niet iedereen meer geloven op zijn of haars mooie blauwe ogen. Zelfcontroles werken nu eenmaal niet en accountants blijk je ook niet meer te kunnen vertrouwen. Dus gewoon een ambtenaar financien de plannen en boeken en bankafschriften laten nakijken. Verder niet of uiterst schraal bevoorschotten. Laat die verenigingen en stichtingen hun finanancieringsprobleem oplossen door de instellingen die daar goed in zijn: de banken.
A. Wassenburg
Subsidies zijn en blijven discutabel. Ze zijn gebaseerd op de fictie dat je als beleidmaker grip op de zaak houdt als je de uitvoeringsactiviteiten over de schutting gooit en verwacht dat je met de subsidievoorwaarden de uitvoering voldoende kunt reguleren. Dat kan dus (bijna) nooit. Als IC-er zeg ik: leg de last waar de verantwoordelijkheid is. Subsidie is dan ook in de meeste gevallen ineffectief, vooral bij beleidsvoornemens als ' het bevorderen van het een of ander' zoals in bovengenoemd artikel.
pipadekloon / voorlichter
1.25 miljoen terugbetalen en de rest dan? en die Rosenmoller maar mooi weer spelen met zijn mulikulti praatjes. Nu willen ze hem weer burgemeester van Utrecht maken. Die zitten daar ook te slapen, maar ja het heet daar niet voor niets Domstad.
carla exoo / OUD POLITICA
Hoe is dit mogelijk met accountantscontrole? Trekken die niet aan de bel?
True
Maxima en Rosenmuller, dat scoort.

lol@fiasco.
Advertentie