Zorg over samenhang basisregistraties
Kabinetsplannen om in 2009 een stelsel van zes basisregistraties operationeel te hebben zijn te ambitieus. Bovendien ontbreekt het aan afstemming tussen de stelselonderdelen.
Kabinetsplannen om in 2009 een stelsel van zes basisregistraties operationeel te hebben zijn te ambitieus. Bovendien ontbreekt het aan afstemming tussen de stelselonderdelen.
Dat stelt prof.dr.ir. Wouter Keller, buitengewoon hoogleraar informatica aan de Vrije Universiteit Amsterdam en directeur van adviesbureau M&I/Argitek. Op een ‘Keller-seminar’ presenteerde hij een informatiearchitectuur voor e-dienstverlening en de resultaten van een test van front- en midofficeproducten.
Volgend jaar moeten basisregistraties personen (beheerd door gemeenten), bedrijven (Kamers van Koophandel), percelen en topografie (Kadaster) van start. Ze bevatten ‘authentieke’ gegevens, die de publieke sector moet gebruiken en dan niet meer aan burgers mag vragen. Later volgt de lokaal te beheren Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG).
Keller schetste de aanpak bij de Gemeentelijke Basisadministratie personen (GBA), waarin gemeenten gegevens over eigen inwoners bijhouden. Voor de gegevensverstrekking aan afnemers komt er een landelijke voorziening met kopieën van alle gemeentelijke GBA-bestanden. “Als een gemeenteapplicatie iemand zoekt, roept die het eigen GBA-systeem aan. Is het iemand van buiten de gemeente, die daar dus niet inzit, dan wordt vervolgens gezocht in het landelijke systeem. Met zo’n buffer in eigen huis krijg je de meeste vragen beantwoord. Zoek je een gebouw en staat dat in de gemeente, dan hoef je niet naar buiten. Staat het elders, dan ga je even de lijn op. Dan heb je maar één stekker naar de buitenwereld nodig. Wie schetst mijn verbazing dat VROM voor de BAG niet zo’n buffer gaat inrichten?”, zei Keller, die Den Haag opriep ‘dingen af te stemmen’. In dit verband hekelde hij ook de verschillende technologiekeuzes voor de GBA (Java) en de beheervoorziening voor het Burgerservicenummer (Microsofts.Net). Overigens heeft hij twijfels over de invoeringstermijnen. “Ik vraag me af of de GBA 2007 haalt.”
De voorziening voor gegevens over bedrijven loopt al een jaar vertraging op. De wet voor dit ‘Nieuw Handelsregister’ had 1 april moeten ingaan, maar het wetsvoorstel is er nog altijd niet. Volgens een woordvoerder van Economische Zaken gaat het volgende maand naar de Kamer en moet de wet nu ‘de eerste helft van 2007’ van kracht worden.
De Nederlandse Vereniging van Gemeenten deelt Kellers zorg over de stelselsamenhang tot op zekere hoogte. Ministeries waren nogal autonoom bezig met eigen basisregistraties, maar inmiddels ziet Nils Borgesius, hoofd Informatiebeleid, wel tekenen van convergentie. Niettemin moet nog veel gebeuren aan afstemming van gegevensmodellen en technische standaarden en interfaces. De VNG pleit voor een ‘stelselraad’ als overkoepelend orgaan, onder meer om het stelsel op gegevensniveau consistent te houden. Ook is er zorg over beëindiging, volgend jaar, van het programma Stroomlijning Basisgegegevens. Borgesius: “Binnenlandse Zaken lijkt niet erg geneigd door te zetten. Maar het programma moet nog niet stoppen. Het kan de voorloper van de stelselraad zijn.” (Peter Mom)
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.