Zo willen gemeenten digitale inclusie stimuleren
Digitale inclusie zorgt voor inwoners die zelfstandiger digitale zaken kunnen regelen, wat de druk op fysieke loketten vermindert.
![Digitale participatie](https://cdn.binnenlandsbestuur.nl/styles/hero/cloud-storage/2023-05/mett.jpg?h=befca371&itok=PGlcOszY)
In een tijd waarin steeds meer dienstverlening en communicatie digitaal plaatsvindt, blijft een deel van de inwoners achter. Een gebrek aan digitale vaardigheden of toegang tot apparaten en internet kan leiden tot maatschappelijke uitsluiting. Daarom hebben vijftien koplopergemeenten een methode ontwikkeld om digitale inclusie te bevorderen.
De gemeenten zijn met de VNG en de Alliantie Digitaal Samenleven (ADS) aan de slag gegaan met de opdracht om inwoners meer digitaal vaardig te maken, zo meldt de VNG op haar website. Digitale inclusie vergroot de zelfredzaamheid van burgers en versterkt hun maatschappelijke participatie. Ook voor gemeenten en dienstverleners heeft het voordelen: inwoners kunnen zelfstandiger digitale zaken regelen, wat de druk op fysieke loketten vermindert en de dienstverlening efficiënter maakt.
Uit een maatschappelijke kosten-baten analyse blijkt bovendien dat investeren in digitale inclusie loont: het bevordert bijvoorbeeld arbeidsdeelname en draagt bij aan veiligheid en bestaanszekerheid. Bij de methode zijn enkele speerpunten opgesteld, zoals hergebruik van afgeschreven apparaten en beschikbaarheid van computers op openbare plekken introduceren.
Gratis wifi en sociaal thuisinternet
Ook worden toegankelijk internet, met gratis wifi-locaties en sociaal thuisinternet beschreven. De methode behelst ook hulp en cursussen op laagdrempelige locaties zoals bibliotheken en buurthuizen. Tot slot moet digitale uitsluiting gesignaleerd worden en gekoppeld worden aan het beschikbare aanbod en is toegankelijke digitale dienstverlening met ondersteuning ook een belangrijk onderdeel.
Voor een succesvolle uitvoering is een actieve regierol van gemeenten cruciaal. Zij brengen partijen samen en organiseren de samenwerking. Gemeenten die aan de slag willen met digitale inclusie kunnen kennis en ervaringen uitwisselen via het VNG Forum Digitale Inclusie.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.