Advertentie
digitaal / Nieuws

Wmo-voorspelmodel blijkt heel betrouwbaar

Gemeenten kunnen vooruitkijken tot en met 2026, op wijkniveau.

08 juli 2022
Algoritmes op een computerscherm
Shutterstock

Het Wmo-voorspelmodel heeft een hoge betrouwbaarheidsscore, zo blijkt uit validatie-onderzoek. Gemeenten kunnen zien hoeveel inwoners er tot en met 2026 naar verwachting gebruik zullen maken van zaken als hulp bij het huishouden, hulpmiddelen en ondersteuning thuis.

Beleidsadviseur Veiligheid en Ondermijning

Gemeente Soest
Beleidsadviseur Veiligheid en Ondermijning

Directeur Regionale Inkooporganisatie Groninger Gemeenten

Gemeente Groningen
Directeur Regionale Inkooporganisatie Groninger Gemeenten

Monitor Sociaal Domein

Dit meldt de VNG op haar website. Het Wmo-voorspelmodel maakt gebruik van informatie van de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein (GMSD). Met behulp van een algoritme wordt hieruit een prognose gemaakt van vijf jaar. Dankzij deze prognose weten gemeenten - op wijkniveau - hoeveel inwoners er naar schatting gebruik zullen maken van de afzonderlijke Wmo-diensten, zoals hulp bij het huishouden, hulpmiddelen en ondersteuning thuis.

Algoritme

Het Wmo-voorspelmodel is een initiatief van de gemeente Den Haag. Sinds begin dit jaar is er ook een landelijk model, ontwikkeld door de VNG in samenwerking met gemeenten. Uit een recent validatie-onderzoek - waarbij de daadwerkelijke Wmo-cijfers uit 2021 naast de voorspellingen werden gelegd - blijkt dat de betrouwbaarheidsscore van dit model hoog is. De nieuwe data zijn inmiddels verwerkt in de algoritmen van het Wmo-voorspelmodel. Ook de aantallen voor de bevolkingsprognose zijn bijgewerkt.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

marten bosma
Ik voorspel het volgende. Nu voorspelt het algoritme de wmo zorgvraag. Over twee jaar wordt het omgedraaid. De uitkomst vh algoritme verandert van voorspelling naar norm. In een wijk waarin meer wmo zorgkosten worden gemaakt dan het algoritme voorspelde wordt 'teveel' wmo zorg geboden. Het voorspellende algoritme is het voorschrijvende geworden. Maxim Februari schreef al eerder: data bestaat niet; data wordt gemaakt door gedachten en opvattingen van mensen.
Advertentie