Advertentie
digitaal / Nieuws

'VNG maakt denkfout met advies over kernwebsite'

Van Vliet hoopt op een heroverweging van het VNG-advies aan Plasterk. ‘Cascadis is bij het advies helaas niet om een mening gevraagd. We betreuren dat er niet naar ons geluisterd is.'

23 maart 2015

Cascadis, de beroepsvereniging van webprofessionals in de publieke sector, betreurt het negatieve advies van VNG aan minister Plasterk voor één kernwebsite voor alle gemeenten. ‘De VNG maakt een denkfout’, aldus voorzitter Robert van Vliet.

Te veel nadruk op Citymarketing
Het VNG adviseerde aan Plasterk, die graag een betere toegankelijkheid, beveiliging en kostenbesparing wil, op 2 maart dat ‘Eén uniforme (model-) website geen recht doet aan de verschillen die er tussen gemeenten bestaan’. Dit leidde tot het nodige onbegrip bij Cascadis, die juist graag één kernwebsite wil. Een kernwebsite zou volgens de organisatie beter aansluiten bij de totale overheidsinfrastructuur. Cascadis wil bovendien dat de gemeentelijke websites zich louter op informatievoorziening voor de burger richten. Momenteel ligt de nadruk van de gemeentelijke websites soms nog te veel op citymarketing, zo redeneert Van Vliet.

Terug naar jaren zeventig 

‘Gemeentetaken zijn in de loop der jaren steeds vaker centraal geregeld. Neem bijvoorbeeld De Belastingdienst, die in de jaren zeventig centraliseerde waardoor iedereen uiteindelijk ook dezelfde blauwe enveloppen kreeg thuisbezorgd, in plaats van brieven met per gemeente verschillende kleuren en logo’s  Zo zie ik deze ontwikkeling ook. De informatievoorziening op het Digitaal Stadhuis moet niet worden gekoppeld aan zaken als citymarketing. Nu zie je gemeenten geforceerd toeristische zaken op hun websites melden, zoals zaken over uitgaan, bioscopen en toerisme in de regio. Cascadis vindt dat dit moet worden losgekoppeld en dat gemeenten zich alleen op dienstverlening moeten richten. Ze voeren immers allemaal dezelfde Gemeentewet uit.’


Heroverweging 

Van Vliet hoopt op een heroverweging van het VNG-advies aan Plasterk. ‘Cascadis is bij het advies helaas niet om een mening gevraagd. Of we ons gepasseerd voelen? Dat dekt niet helemaal de lading. We betreuren alleen dat er niet naar ons geluisterd is, terwijl wij toch beschikken over de nodige expertise op dit gebied. Onder onze leden is er groot draagvlak voor één kernwebsite voor alle gemeenten. Ik denk dat de ontwikkeling naar één kernwebsite uiteindelijk niet te stoppen is.’

 

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

E. Groenendijk
In de kern (pun intended) gaat het er m.i. niet om één enkele kernwebsite te ontwikkelen, maar om een gezamenlijk raamwerk te ontwikkelen voor indeling van en navigatie door gemeentelijke informatie en terminologie (die helder en eenduidig moet zijn). Is het in de praktijk erg dat daar nu verschillen in zijn? Ik denk dat dat wel mee valt, de gemiddelde burger wisselt niet heel vaak van gemeente en zal zijn/haar weg ook in een andere gemeentesite wel weten te vinden. Levert het voordelen op? Ja, als het goed geregeld is, hoef je niet telkens weer na te denken over de inrichting en dat bespaart dus tijd en geld. Staat het concurrentie in de weg? Nee, elk goed CMS kan makkelijk aangepast worden aan het gezamenlijke framework en kan door legio leveranciers worden aangeboden. Uitgaande van dat gezamenlijke framework wordt de markt alleen maar transparanter, aangezien de appels en peren meer op elkaar gaan lijken. Daarnaast blijft binnen dat framework voldoende ruimte voor personalisatie en een eigen gezicht.
Eric Immink
Lijkt mij een goede ontwikkeling om te komen tot een enkele website. Als dit juist wordt gedaan leidt dit tot een besparing voor gemeenten.
August Biels / gewezen ambtenaar
Zoals gebruikelijk wordt door VNG het advies van ter zake deskundigen genegeerd, en het belang van derden voorop gesteld.
Arnold / gemeentemabtenaar
Een standaard website betekent niet dat je er niet je eigen gezicht aan kan geven. Daar zal het probleem zitten want standaardisatie in de gemeentelijke websites lijkt me heel goed. Je kunt nog altijd zelf bepalen wat je wel en niet op de site zet en hoe uitgebreid je dat doet. Vrijheid genoeg dus, maar technisch weet je zeker dat het goed geregeld is.
Corné Dekker / informatie-architect Mozard MidOffice Suite
Ik ben benieuwd waarom Robert van Vliet denkt dat elke gemeente een andere organisatiestructuur heeft, dus een andere indeling in sectoren, diensten en afdelingen, want "ze voeren immers allemaal dezelfde Gemeentewet uit".

Daarnaast vind ik het een vreemde gedachte dat het uitsluiten van concurrentie in een behoorlijk volwassen markt (van content management systemen) tot besparingen zou leiden.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
M.i. heeft Cascadis volkomen gelijk. Ook ik heb al eerder gepleit voor het creëren van een gemeentelijke kernwebsite. Dat geeft duidelijkheid voor burgers en is efficiënter dan dat iedereen 'het wiel' gaat uit vinden. Wat is er simpeler dan dat gemeenten vervolgens hun eigen decentrale afwijkingen zelf in deze kernwebsite verwerken? Hoogste tijd dat het VNG eens wat bedrijfsmatiger gaat denken en opereren.
Piet Westland / Geen
De VNG waakt over de gemeentelijke autonomie, waarvoor voldoende middelen zijn.
Advertentie