Advertentie
digitaal / Nieuws

Vier personen vervolgd voor computervredebreuk GPD

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat vier personen vervolgen wegens computervredebreuk bij het persbureau GPD. Het gaat om drie medewerkers van het ministerie van Sociale Zaken, van wie er twee eerder bij de GPD werkten. De vierde is een werknemer van het persbureau, die daar inmiddels weg is.

13 december 2007

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat vier personen vervolgen wegens computervredebreuk bij het persbureau GPD. Het gaat om drie medewerkers van het ministerie van Sociale Zaken, van wie er twee eerder bij de GPD werkten. De vierde is een toenmalige werknemer van het persbureau, die daar inmiddels weg is, meldde het OM donderdag.

De NVJ vindt de vervolging een goede zaak. Directeur-hoofdredacteur Marcel van Lingen van de GPD is blij dat het Openbaar Ministerie de aangifte van computervredebreuk bij het persbureau serieus neemt.

De directeur van de GPD deed in november aangifte nadat was gebleken dat derden toegang hadden gehad tot het interne computersysteem van het bedrijf. Daarin waren nog niet in kranten verschenen artikelen opgeslagen.

Uit onderzoek van de rijksrecherche blijkt dat minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid één keer een stuk in handen heeft gekregen dat door computervredebreuk was verkregen. Maar de bewindsman noch de persoon die het stuk aan hem heeft gegeven was hiervan op de hoogte, aldus het OM. Donner had direct of indirect geen wetenschap van de zaak.

Uit het onderzoek is verder gebleken dat de twee ex-medewerkers van de GPD meerdere keren hebben ingelogd op de website van de GPD en daarbij gebruikmaakten van een wachtwoord dat zij niet (meer) mochten gebruiken. Ook een direct leidinggevende van een van de twee wordt vervolgd, omdat hij volgens het OM ervan af moet hebben geweten en niet ingreep. De werknemer van de GPD die zijn inloggegevens aan zijn twee oud-collega’s had gegeven, wacht eveneens vervolging.

De vier wordt het medeplegen van computervredebreuk verweten, het opzettelijk en wederrechtelijk binnendringen in een beveiligd computersysteem en vervolgens het opslaan van uit dit systeem verkregen gegevens. Hierop staat een maximumgevangenisstraf van vier jaar.(ANP)

Algemeen secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt de vervolging een goede zaak. ,,Wij hebben serieuze actie van het OM altijd aangemoedigd in deze zaak. Het gaat hier om een zeer ernstig vergrijp. Het is ook een goed signaal dat ook de hogere verantwoordelijke wordt aangepakt.’‘(ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie