Advertentie
digitaal / Nieuws

Veel gemeentelijke websites voldoen niet aan AVG

Diverse gemeenten gaan de fout in omdat er géén privacyverklaring op hun website te vinden is. Het bedrijf Leadsupply concludeert dat na onderzoek bij 115 gemeentelijke websites.

11 juli 2018

Diverse gemeenten gaan de fout in omdat er géén privacyverklaring op hun website te vinden is. Het bedrijf Leadsupply concludeert dat na onderzoek bij 115 gemeentelijke websites.

Geen privacyverklaring
Leadsupply nam per provincie tien gemeenten onder de loep, in sommige provincies was dit aantal iets lager omdat er niet overal tien gemeenten zijn. Uit het onderzoek werd duidelijk dat er in veertig procent van de gevallen geen privacyverklaring op de website aanwezig is, of dat deze onvolledig is. De maatregel staat echter wel in Artikel 12 van de Algemene Verordening Gegevensbescherming omschreven. Daarnaast geven diverse gemeenten niet aan wie de functionaris voor gegevensbescherming (FG) is van de gemeente.  


Koploper Flevoland 

Zeeland is de provincie waar gemeenten volgens de onderzoekers het vaakst in de fout gaan. Slechts 33 procent van de websites van Zeeuwse gemeenten blijkt in orde wanneer het gaat om het naleven van de privacywet. Flevoland is in goede zin koploper, met een score van 83 procent.

Toegenomen werklast voor ambtenaren

Overheden hebben flink moeten zwoegen om de deadline van de AVG te halen. Sinds 25 mei is deze van kracht en gelden er strengere wetten voor het beschermen van gegevens. Uit een enquête van Binnenlands Bestuur in juni blijkt dat de helft van de ambtenaren veranderingen heeft doorgevoerd in zijn werkwijze. Het leven na de AVG’ gaat vaak gepaard met een toegenomen werklast.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Remco
Nota bene een bedrijf dat doet aan lead generatie en telemarketing dat onderzoek doet naar hoe het staat met privacy bij de overheid. Dan maak je wel een karikatuur van de AVG. Die is m.i. bedoeld om praktijken van marketeers en lead generatie-bedrijven de nek om te draaien en niet om pro forma verklaringen op websites van de overheid te plaatsen.
Van Binnen
Het is een feit dat geen enkele gemeente de avg serieus neemt.

Spijtig dat wel.
Carlijn
Wat jammer dat dit mager onderbouwde onderzoekje zoveel aandacht krijgt. Het gaat hier om een marketingbureautje dat met een oppervlakkig onderzoek snel scoort op social media. De privacyverklaring is slechts één van de verplichtingen waaraan partijen moeten voldoen om aan de AVG te voldoen. Het ontbreken van een privacystatement zegt nog weinig over alle andere verplichtingen waaraan voldaan moet worden.



Neem deze stelling: "Daarnaast geven diverse gemeenten niet aan wie de functionaris voor gegevensbescherming (FG) is van de gemeente."



Dat hoeft ook niet. WP29 heeft hierover in een guideline aangegeven: "In artikel 37, lid 7, wordt niet verplicht dat de bekendgemaakte contactgegevens ook de naam van de functionaris voor gegevensbescherming moeten vermelden."

Als de FG maar op een eenvoudige en duidelijk herkenbare manier te bereiken is, bijvoorbeeld met een specifiek e-mailadres.

Ik ben benieuwd of dit bureau daar ook op gelet heeft.
Jan
Die wijkteams zijn het grootste kwaad ondanks een.functionaris in het veld let niemand op ze.
Advertentie