Advertentie
digitaal / Nieuws

Van Huffelen: samenwerken voor ict-oplossingen

De staatssecretaris wijst verder op het belang van ENSIA en raadt gemeenten aan digitalisering politiek te maken.

01 maart 2022
digitaal samenwerken
Shutterstock

Het is niet wenselijk dat iedere gemeente oplossingen zoekt voor ict-problemen. Dat schrijft staatssecretaris Van Huffelen (Digitalisering, D66) in antwoord op Kamervragen. Van Huffelen wijst verder op het belang van ENSIA en raadt gemeenten aan digitalisering politiek te maken.

Directeur Facilitair Bureau

Gemeente Amsterdam
Directeur Facilitair Bureau

Communicatieadviseur

Yacht
Communicatieadviseur

Geïrriteerde raad

De staatssecretaris beschikt niet over een overzicht van de kwaliteit van ict-systemen van gemeenten. Tweede Kamerlid Kathmann (PvdA) had daarnaar gevraagd, naar aanleiding van het nieuws dat de digitale kwetsbaarheid van Eindhoven de gemeenteraad irriteerde. ‘Gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van hun ICT-toepassingen’, schrijft Van Huffelen.

Gemeenten zijn dus zelf verantwoordelijk voor de informatiebeveiliging en daarover verantwoorden ze zich met behulp van ENSIA: de Eenduidige Normatiek Single Information Audit. Hiermee verantwoordt het college zich aan de raad. Niet iedereen is het er echter over eens dat ENSIA voldoet als stuurinformatie: ict-deskundige Brenno de Winter zei in oktober bijvoorbeeld dat de stuurinformatie bij de hack van Hof van Twente tekortschoot.

Politiek maken

Verder deelt de staatssecretaris de mening ‘dat het wenselijk is dat niet iedere gemeente alleen voor zichzelf oplossingen moet zoeken voor Iict-problemen, maar dat kennis en ervaring over de best practices gedeeld moet worden’. Gemeenten worden hierin ondersteund en ze noemt daarbij bijvoorbeeld het Centrum voor Informatiebeveiliging en Privacybescherming, de Informatiebeveiligingsdienst, de jaarlijkse overheidsbrede cyberoefening en de drie cyberoefenpakketten die het ministerie ontwikkelde.

In een speciale editie van Raad op Zaterdag vertelde Van Huffelen dat ze vindt dat gemeenten digitalisering politiek moeten maken, bijvoorbeeld via een wethouder digitalisering, een lokale digitale agenda of door het te noemen in het coalitieakkoord. Opvallend genoeg bleek onlangs dat in de coalitieakkoorden van Lochem en Hof van Twente, twee gemeenten die zwaar zijn getroffen door hackaanvallen, de digitale beveiliging amper aandacht krijgt.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Er bestaat toch ook een VNG, die een en ander zou moeten kunnen coördineren?
Advertentie