Advertentie
digitaal / Nieuws

AcICT vindt Programma Toekomst BRP ‘onduidelijk’

Van Huffelen volgt het AcICT-advies op om voor alle drie de doelstellingen van het programma Toekomst BRP een apart traject in te richten.

24 juli 2023
Alexandra van Huffelen
Alexandra van Huffelen, staatssecretaris Koninkrijksrelaties en DigitaliseringBart Maat/ANP

Het is onduidelijk in hoeverre het programma Toekomst Basisregistratie Personen (BRP) tot de verwachte verbeteringen komt, aldus het Adviescollege ICT (AcICT). Demissionair staatssecretaris Digitalisering Alexandra van Huffelen had het college gevraagd om de opzet en haalbaarheid van het programma te onderzoeken.

Inspirerend manager Omgevingsdienst IJsselland (Zwolle)

Omgevingsdienst IJsselland
Inspirerend manager Omgevingsdienst IJsselland (Zwolle)

Senior medewerker bezwaarafhandeling WOZ

BghU
Senior medewerker bezwaarafhandeling WOZ

Meer grip en duidelijkheid

Flexibiliteit, continuïteit en toekomstbestendigheid zijn van groot belang voor de Basisregistratie Personen, schrijft Van Huffelen. Het programma Toekomst BRP moest daarom drie doelstellingen verwezenlijken: verbeteringen realiseren via de Ontwikkelagenda BRP, de ontwikkelketen voor de doorontwikkeling van de BRP optimaliseren en een stelsel-doelarchitectuur opstellen. Maar volgens AcICT is het onduidelijk hoe het programma tot de verbeteringen komt. Het advies is meer grip en duidelijkheid te creëren door het programma op te splitsen en voort te zetten in drie afzonderlijke trajecten, elk met een eigen plan, doelstellingen, op te leveren producten en expliciet budget.

Aparte trajecten

Van Huffelen onderschrijft het belang van goede sturing op de doelstellingen en resultaten van het programma. ‘Ik volg het advies op om voor alle drie de doelstellingen van het programma een apart traject in te richten.’ Voor de stelsel-doelarchitectuur zijn daarin al stappen gezet, laat ze weten. De opvolging van het advies zal gezamenlijk worden vormgegeven door de beleidsopdrachtgever, de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG), waar het programma is belegd, en de stakeholders (gebruikers en bronhouders van de BRP, vertegenwoordigd in de Programmaraad Toekomst BRP).

Deze aanbevelingen bieden mij goede handvatten om het traject voor de doelarchitectuur te versterken

Alexandra van Huffelen, demissionair staatssecretaris Digitalisering

Heldere afspraken nodig

AcICT adviseert om het programma Toekomst BRP te vragen een 'gedegen inschatting en monitoring' van de inspanning te maken en expliciet aan te geven wat men onder het programma oppakt en wat in de lijn. Er moeten heldere afspraken komen met de lijnorganisatie en de Dienst ICT Uitvoering (DICTU) over resources en de prioritering van de Ontwikkelagenda. Dit volgt Van Huffelen op, schrijft ze. Er komt een vaste evaluatie van de oplevering van de resultaten, waarbij men ook kijkt of de vooraf ingeschatte doorlooptijd en benodigde capaciteit overeenkomt met de daadwerkelijke inzet. De RvIG zal de planningen van het programma, de lijnorganisatie en DICTU beter op elkaar afstemmen op beschikbare capaciteit. Volgens Van Huffelen is de beperkt beschikbare capaciteit bij de lijnorganisatie en DICTU een ‘belangrijk aandachtspunt’. 'Mogelijk gevolg is dat gelijktijdige ontwikkelingen, waar onvoldoende capaciteit voor is, beperkt worden.’

Stappenplan maken

Een ander advies van AcICT is om de directeur van de RvIG verantwoordelijk te maken voor het optimaliseren van de ontwikkelketen en het implementeren in de lijnorganisatie. Daarvoor moet er een stappenplan komen, zodat de lijnorganisatie het resterende deel van de Ontwikkelagenda kan overnemen. Een geoptimaliseerde ontwikkelketen is belangrijk voor de flexibiliteit van de BRP en het kunnen inspringen op toekomstige politieke en maatschappelijke ontwikkelingen, aldus het AcICT. De staatssecretaris stelt dat zij de RvIG inderdaad een stappenplan zal laten maken.

Goede handvatten

Verder adviseert het AcICT om een aantal aanpassingen te doen in de aanpak voor de realisatie van de nieuwe stelsel-doelarchitectuur, zoals het in kaart brengen van lange termijnontwikkelingen en knelpunten van alle belanghebbenden in het BRP-stelsel. Ook zou er een roadmap moeten komen voor dit traject, waarin duidelijk wordt welke stappen nodig zijn en wie verantwoordelijk is voor de realisatie van de verschillende onderdelen van de doelarchitectuur. ‘Deze aanbevelingen bieden mij goede handvatten om het traject voor de doelarchitectuur te versterken’, aldus Van Huffelen. Ze volgt het advies op om aanpassingen te doen in de aanpak en wijst er op dat binnen het programma al een traject is ingericht om te komen tot de doelarchitectuur, met een eigen projectleider, plan van aanpak en planning. De gewenste roadmap moet eind dit jaar gereed zijn.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie