Advertentie
digitaal / Nieuws

Zeeland telt meeste inwoners met geringe digitale vaardigheden

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat de helft van de Nederlanders over meer dan alleen basisvaardigheden op het digitale vlak beschikt.

04 juni 2024
digitaal-vaardig-.jpg

De helft van de Nederlanders heeft meer dan alleen maar basisvaardigheden op het gebied van digitalisering. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Utrecht telt relatief gezien de meeste digitaal vaardige mensen. In Zeeland wonen de meeste inwoners met geringe of geen digitale vaardigheden.

Projectleider aanbesteding deskundige partijen

JS Consultancy
Projectleider aanbesteding deskundige partijen

Projectmanager ‘Dossiers op Orde’ pSG-cluster

JS Consultancy
Projectmanager ‘Dossiers op Orde’ pSG-cluster

Hoogvlieger

In het CBS-onderzoek werd gevraagd naar activiteiten op het gebied van internet-, computer- en softwaregebruik. Nederland, dat bekend staat als een hoogvlieger binnen de EU op het gebied van digitale vaardigheden, telt 50 procent mensen met meer dan alleen digitale basisvaardigheden. Nog eens 29 procent beschikt over basisvaardigheden. 

Uitgesplitst per provincie blijkt dat Utrecht (58 procent), Flevoland (55 procent) en Noord-Holland (54 procent) relatief veel bovengemiddeld digitaal vaardige inwoners tellen. In Utrecht wonen bovendien de minste mensen met geringe of geen digitale vaardigheden (14 procent, tegenover landelijk 18 procent).

Inwoners zonder digitale vaardigheden

In Zeeland en Limburg is het minder goed gesteld met de digitale vaardigheden, al is het verschil met het landelijk gemiddelde relatief klein. Landelijk beschikt 29 procent over basisvaardigheden en dat is nauwelijks anders in Zeeland (28 procent en Limburg (30 procent). Alleen het aantal inwoners dat over meer dan basisvaardigheden beschikt, blijft in Zeeland met 40 procent opvallend achter op het landelijke gemiddelde van 50 procent). Bovendien heeft 29 procent van de Zeeuwen geringe of geen digitale vaardigheden. In Limburg gaat het om 24 procent. Daar heeft 42 procent van de inwoners meer dan basisvaardigheden.

Met name op het gebied van privacybescherming kan een deel van de Zeeuwen een bijspijkercursus gebruiken. 23 procent heeft geringe of geen vaardigheden op dit vlak, tegen 14 procent landelijk en 10 procent in koploper Utrecht.

EU-doel behaald

Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, heeft indicatoren ontwikkeld voor digitale vaardigheden ontwikkeld die voor dit onderzoek zijn gebruikt. Digitale vaardigheden worden bepaald aan de hand van resultaten op vijf gebieden: informatie en digitale geletterdheid, online communicatie, computers en online diensten, privacybescherming en softwaregebruik. De indicatoren dienen om de lidstaten met elkaar te vergelijken.

Binnen Europa staat Nederland er goed voor: in 2023 had 83 procent van de Nederlanders tussen 16 en 75 jaar minimaal digitale basisvaardigheden (verwarrend genoeg gaat dit om een onderzoek dat meet onder een ander deel van de bevolking dat het Eurostat-onderzoek). Daarmee voldoet het al aan de EU-doelstelling dat in 2030 80 procent van de EU-bevolking ten minste over digitale basisvaardigheden moet beschikken. Nederland staat samen met Finland bovenaan binnen de EU op dit vlak. Nederland kent het hoogste percentage inwoners met meer dan basisvaardigheden op het digitale vlak.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie