Advertentie
digitaal / Nieuws

Vier topambtenaren vervangen om ICT-problemen

Vier topambtenaren van het ministerie van defensie moeten vertrekken vanwege hun gebrek aan visie hoe de ICT-problemen op te lossen.

01 juli 2014

Vier topambtenaren bij Defensie worden vervangen vanwege aanhoudende ICT-problemen bij het ministerie. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat direct ingrijpen in de ICT bij Defensie noodzakelijk is.

Reeks tekortkomingen
Er zijn volgens het onderzoek een reeks tekortkomingen. Zo is computerapparatuur en -infrastructuur verouderd waardoor de kans op uitval van bijvoorbeeld netwerken toeneemt. Ook is er onvoldoende reservecapaciteit om de uitval op te vangen. ,,Dit alles behelst risico’s voor de continuïteit van de bedrijfsvoering en vraagt derhalve om direct ingrijpen'', aldus minister Jeanine Hennis-Plasschaert dinsdag aan de Tweede Kamer.

Geen visie
Verder ontbreekt er een visie voor de ICT. Er is sprake van een ,,ineffectieve besturing''. Besluiten worden volgens het onderzoek op een verkeerd niveau genomen waardoor onduidelijk is wat de gevolgen zijn. Hennis versterkt de positie van de Hoofddirecteur Bedrijfsvoering. Hij wordt verantwoordelijk voor de ICT-strategie.

Verstoorde verhoudingen
Ten slotte blijken er ,,verstoorde verhoudingen'' tussen de twee organisaties die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de ICT. Tussen beide organisaties klikt het niet en de communicatie tussen de twee is slecht. ,,Dit vormt een risico voor de operaties en de bedrijfsvoering.'' Bij het management van deze beide organisaties worden de topambtenaren vervangen. Het gaat om twee burgers en twee militairen (een kolonel en een generaal), meldden ingewijden. Ze blijven in functie tot hun opvolger is gevonden. Daarna zal een andere post voor ze worden gezocht.

Militaire operaties
Volgens een woordvoerder van Defensie zijn de militaire operaties nooit in gevaar gekomen. Hoeveel de maatregelen gaan kosten, is nog niet duidelijk. In het najaar wordt daarover meer bekend. Hennis verraste de Kamer medio mei door te meldden dat er mogelijk ,,grote problemen'' waren bij de ICT. Partijen reageerden verbijsterd. Automatisering bij Defensie kent een moeizame geschiedenis. Zo kampt het honderden miljoenen kostende ICT-project Speer dat de bedrijfsvoering bij alle krijgsmachtonderdelen moet verbeteren, al jaren met vertraging en problemen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

hans / ICT-Servicemanager
Mij valt op dat op topniveau de Pavlov reactie vaak is: extern oplossingen zoeken, bijvoorbeeld via uitbesteding. Dit terwijl de oplossing vaak intern gezocht moet worden in betere (interne) samenwerking en communicatie. Ook Hennis is niet geheel ongevoelig voor Dhr. Pavlov. Wie het weet mag het zeggen!



Mr R.M. Dalmijn
Zelfs onder de beste Minister , sinds Vredeling , blijft het een complex Departement. Veel betrokken maximaal energie gevende collegae trachten er iets moois van te maken omdat iedereen, ook de Tweede Kamer, dat van hen verwacht. Er is letterlijk en figuurlijk geen reserve meer. We moeten voor alles aankloppen bij ook krimpende NAVO partners. Geforceerd Paars, wisselende politieke wensen, ontbrekend budget , een medische dienst die 30% moet bezuinigen (zie rapport IGK) en een massaal overschot aan opper en vlag officieren. Een oplossing is verre van eenvoudig gebleken , we tobben tenslotte al tientallen jaren met een verbrokkelde inefficiënte Krijgsmacht. Wij wisten dat met zijn alle door loyaliteit , fantasie, window dressing en veel dienstplichtigen aardig te verbloemen maar nu zitten we bij het putje; zonder Tanks en met overbelaste Krijgers. Misschien moeten we het aantal Chiefs per acuut reduceren door het fenomeen Brigade Generaal , het bestaat tenslotte niet zo lang, maar weer af te schaffen. Een taakvolwassen Kolonel kan het ook! En Fin veel sterkte.
Advertentie