Advertentie
digitaal / Nieuws

'Tijd is rijp voor een Gemeentelijke Informatiebeveiligingsdienst'

VNG en KING willen de informatiebeveiliging van gemeenten beter coördineren en onderzoeken daarom de mogelijkheid een eigen beveiligingsdienst op te zetten.

02 april 2012

VNG en KING willen de informatiebeveiliging van gemeenten beter coördineren en onderzoeken daarom de mogelijkheid een eigen beveiligingsdienst op te zetten.

Lekken
Het besluit is genomen op basis van een onderzoek dat bureau Gateway (BZK) de afgelopen weken heeft uitgevoerd, naar aanleiding van de Diginotar-kwestie en de vele lekken bij gemeenten die 'Lektober' aan het licht bracht.

Voorstel
Een van de aanbevelingen van bureau Gateway is snel een propositie uit te werken en dat gaan VNG en KING nu ook doen, bevestigt Bart Drewes van VNG. "Er is een functie nodig die allerlei initiatieven op beveiligingsgebied vertaalt naar de gemeentelijke rol", stelt hij. "Ook op basis van de geluiden die we zelf horen kunnen we zeggen dat er behoefte is aan zo'n dienst."

Coördinatie
Er zijn al diverse partijen die zich bezighouden met informatiebeveiliging bij gemeenten, zoals Govcert (nu onderdeel van het Nationaal Cyber Security Centrum), Logius (die DigiD beheert), NOREA en het RDW. "Je ziet allerlei ketens op dat gebied, maar gemeenten heben een soort coördinator nodig voor de afhandeling van incidenten." De zakelijke rechtvaardiging van zo'n 'Gemeentelijke Informatiebeveiligingsdienst' van VNG of KING is waarschijnlijk dat je zoiets beter collectief kunt doen dan 415 keer, meent Drewes.

Opzet
Voor de zomer komt er een voorstel voor de opzet en de financiering van de nieuwe dienst, waarover het VNG-bestuur kan beslissen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Chris h / Consultant
Wellicht goed idee om het VIR 07 verplicht te stellen voor gemeenten en de markt de rest te laten doen. Meer organisaties en ambtenaren leidt meestal niet significante verbeteringen, regelgeving met audits en dwang wel.
Paul / projectleider
Klinkt als heel erg inefficient. What's next: een centrale slotenboer?



Advertentie