Advertentie
digitaal / Nieuws

Strippenkaart voorlopig nog geldig in metro Rotterdam

Reizigers met de metro in Rotterdam kunnen na 1 oktober gewoon gebruik blijven maken van de vertrouwde strippenkaart.

06 september 2007

Reizigers met de metro in Rotterdam kunnen na 1 oktober gewoon gebruik blijven maken van de vertrouwde strippenkaart. Dat maakte het ministerie van Verkeer en Waterstaat donderdag bekend.

In Rotterdam loopt sinds ruim twee jaar een proef met de OV-chipkaart. Per 1 oktober wilden de gemeente Rotterdam en het gemeentelijk openbaarvervoerbedrijf RET af van de strippenkaart. De benodigde toestemming van het ministerie kwam er echter niet, waardoor de strippenkaart tot nader order gebruikt kan worden in de metro van Rotterdam.

Het toegangsbewijs op creditcard-formaat moet uiterlijk op 1 januari 2009 in het hele land kunnen worden gebruikt in alle vormen van openbaar vervoer. Tot die datum blijft de strippenkaart ook in gebruik. Vervoersbedrijven en gemeenten kunnen de strippenkaart alleen eerder afschaffen als ze toestemming krijgen van het ministerie van Verkeer.

Consumentenorganisaties hebben al geruime tijd kritiek op het project. Op een klachtensite van GroenLinks in Rotterdam kwamen de afgelopen twee maanden duizend klachten binnen over het nieuwe vervoersbewijs. Meer dan vijftig problemen kwamen aan het licht. Mensen klagen vooral over een hogere ritprijs. Als ze vergeten uit te checken, kost een rit bijvoorbeeld vier euro.

De RET heeft al 5000 keer dit bedrag terugbetaald om gedupeerden tegemoet te komen. GroenLinks in Rotterdam ziet het uitstel als een overwinning voor de Rotterdamse reizigers, aldus raadslid Arno Bonte. De invoering van de OV-chipkaart verloopt op z’n zachtst gezegd nog niet vlekkeloos.

Toegangspoorten voldeden niet aan de eisen en moesten worden vervangen, automaten voor het opladen van kaarten kampten te vaak met storingen. In juli besloot verantwoordelijk staatssecretaris Tineke Huizinga de campagne voor de kaart aan te passen. Daarmee gaf ze gevolg aan een uitspraak van de Reclame Code Commissie en aan vragen van het GroenLinks Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak.

De campagne, begin februari met veel bombarie gelanceerd door toenmalig Verkeersminister Karla Peijs, maakte onvoldoende duidelijk dat de kaart pas 1 januari 2009 in het hele land kan worden gebruikt in het openbaar vervoer. Huizinga besloot de slogan ‘één kaart voor tram, trein, bus en metro’ te nuanceren. Sindsdien wordt de kaart aan de man/vrouw gebracht met de slogan ‘Op weg naar één kaart voor tram, trein, bus en metro’.

De Rotterdamse wethouder van Verkeer, Jeannette Baljeu zegt het eens te zijn met de staatssecretaris dat de introductie van de OV-chipkaart zorgvuldig moet gebeuren. ,,We delen niet haar mening dat we moeten wachten totdat alle trams en bussen uit de andere vervoersgebieden ook aangesloten zijn op de ov-chip.’‘

Volgens de wethouder is bij de start van de proef in Rotterdam altijd duidelijk geweest dat er een overstapprobleem zou zijn van mensen die uit gebieden zonder ov-chip naar Rotterdam reizen. ,,Maar, zo lang de introductie wordt uitgesteld en je twee systemen naast elkaar houdt, kan bijvoorbeeld het zwartrijden blijven doorgaan. Ook voor de reizigers wordt het er dan niet duidelijker op waar ze aan toe zijn. We hebben afgesproken dat we eind oktober weer om de tafel zitten over het afschaffen van de strippenkaart in de Rotterdamse metro.’‘ (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie