Advertentie
digitaal / Nieuws

Streep door webdomein '.overheidnl'

De overheden in Nederland zullen geen internetadressen krijgen die eindigen op '.overheidnl'. De aanvraag voor die 'top level' domeinnaam is ingetrokken.

25 maart 2013

De overheden in Nederland zullen geen internetadressen krijgen die eindigen op '.overheidnl'. De aanvraag voor die 'top level' domeinnaam is ingetrokken.


Meer dan .nl en .com
Vorig jaar is de aanvraagprocedure gestart voor de zogeheten generieke top level domeinen (gTLD's). Dat maakt het mogelijk naast landencodes (.nl, .be, .de) en bestaande generieke TLD's (.com, .edu, .org) ook bijvoorbeeld de eigen organisatienaam of een term naar keuze als eindextentie te gebruiken. De rijksoverheid heeft het gTLD .overheidnl gereserveerd, om met die extentie een grotere herkenbaarheid en betere beveiliging mogelijk te maken. De voordelen van .overheidnl wegen echter niet echt op tegen de kosten en de moeite die de omslag zouden vergen, blijkt uit een onderzoek van Novay in opdracht van het ministerie van BZK.

Meer controle over beveiliging
Een eigen gTLD zou het bijvoorbeeld mogelijk maken eigen internetdomeinen als www.paspoort.overheidnl of www.awbz.overheidnl op te zetten. De rijksoverheid zou volledige controle krijgen over welke internetdomeinen er worden opgezet. Ook zou in die opzet de beveiliging en betrouwbaarheid van overheidswebsites verbeteren, is de gedachte. "Als je zelf de TLD beheert, mag je ook zelf bepalen hoe de domeinen daaronder beveiligd worden", zegt Bob Hulsebosch, onderzoeker van Novay. Novay zette de .overheidnl-optie af tegen de variant .overheid.nl en de huidige .nl-situatie, twee vormen waarvoor géén gTLD hoeft te worden aangevraagd. Het blijkt dat de beveiligingsvoordelen van de .overheidnl-situatie ook grotendeels met de oplossing .overheid.nl (en zelfs bij .nl) zijn te realiseren. En bij de .overheid.nl-opzet heeft de overheid al volledige controle over wie er daaronder domeinen registreert, en met welke beveiliging.

Weinig meerwaarde
Ook qua herkenbaarheid is er maar een beperkte meerwaarde, stelt Novay. De .overheid.nl-optie biedt die herkenbaarheid ook. Daarnaast vallen er op dat vlak steeds minder voordelen te halen. Ministeries zijn bijvoorbeeld al verenigd onder de site www.rijksoverheid.nl en het gebruik van Google en apps op smartphones maakt de herkenbaarheid van een in te toetsen domeinnaam minder relevant. Anderszijds zijn er transitiekosten en bijkomende risico's verbonden aan de uitrol van .overheidnl, constateert Novay. De registratie van nieuwe (sub)domeinnamen zou ook als een star proces kunnen worden ervaren door overheden.

Exploiteren niet mogelijk
In Nederland hebben Amsterdam en Friesland eigen gTLD's aangevraagd (.amsterdam en .frl). Het verschil met .overheidnl is dat dit 'open' gTLD's worden waar ook andere (commerciële) organisaties een subdomein kunnen aanvragen, wat een gezonde financiële exploitatie kan opleveren. De kosten zijn voor het .frl-domein geschat op 2,8 miljoen euro voor de eerste vijf jaar; afgezien van de transitiekosten. Wat de kosten van een overstap op .overheidnl zouden zijn, vindt Hulsebosch lastig vast te stellen. "De ICANN vraagt aanmalig 185.000 dollar, plus een jaarlijkse bijdrage. Maar daarnaast zijn er kosten voor het beheer en het omzetten van alle huidige uitingen. Daarnaast is er veel technisch herconfiguratiewerk en moeten er veel nieuwe digitale certificaten aangeschaft." Hulsebosch vergelijkt het met de kosten van de nieuwe rijkshuisstijl - die beliep ook met gemak enkele miljoenen. "Maar daar is ook veel mee bespaard." Een nieuwe TLD blijkt door de overheid echter niet zo makkelijk terug te verdienen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Norman Waalre
VOORSTEL

Ik stel voor dat alle Nederlandse overheidswebsites de Engelstalige extensie .gov gaan gebruiken in hun webadres. Dit voor meer internationale uniformiteit en herkenbaarheid, mede in verband met onze buitenlandse handelscontacten en de internationale concurrentie.
Advertentie