Advertentie
digitaal / Nieuws

Je toekomst door een VR-bril

Bewezen innovaties uit de koker van het werk- en ontwikkelbedrijf van Den Bosch vinden via Stichting Stip hun weg naar andere organisaties.

14 augustus 2023
Demonstratie van VR Works
Demonstratie van VR Works Lab XL

Stichting Stip stelt maatschappelijke innovaties beschikbaar zonder winstoogmerk. Zo wordt voorkomen dat elk werk- en ontwikkelbedrijf zijn eigen producten ontwikkelt of veel geld neertelt voor producten van anderen. Oprichter Renço Wesseling: ‘We hebben iets te pakken dat verkeerd gaat in Nederland.’

Jurist Sociaal Domein

Gemeente Zeist
Jurist Sociaal Domein

Adviseur Verkeer en Mobiliteit

JS Consultancy
Adviseur Verkeer en Mobiliteit

VR-films van beroepen

Als vrijwel al je familieleden in de bouw werken, zul je niet zo snel op het idee komen om te solliciteren in de zorg, ook al ben je er misschien heel geschikt voor. Vanuit die gedachte ontwikkelde Lab XL VR-films van beroepen. Werkzoekenden krijgen met behulp van een VR-bril in korte tijd een indruk van wat een beroep inhoudt. Lab XL is het innovatieplatform van Weener XL, het werk- en ontwikkelbedrijf van ’s-Hertogenbosch. Inmiddels staan er 65 VR-films op een eigen platform, dat wordt beheerd door Stichting Stip. De stichting stelt innovaties die hun meerwaarde hebben bewezen, zoals de VR-films, beschikbaar aan andere maatschappelijke instellingen.

BB Hoe is deze constructie ontstaan?

RW 

Het is een ecosysteem dat is geboren uit een concrete behoefte. Ik werk als afdelingshoofd werk en ontwikkeling bij Weener XL. Acht jaar geleden werd ik benaderd door de VNG voor het project Initiate. Het idee was om bevlogen mensen uit het sociaal domein bijeen te brengen en samen met ontwerpers aan de slag te gaan met problemen in het veld. Ik kwam geïnspireerd terug.
Na wat wikken en wegen heb ik mijn directeur, Sjoerd van het Erve, voorgesteld om een eigen, lokale versie van Initiate op te richten, met een eigen besluitvormingsorgaan, eigen middelen en vrijheid van handelen. Mensen kunnen vrijwillig aansluiten op basis van de vraag: waar stoor je je aan, wat kan beter? Dat was de geboorte van Lab XL.
Op iedere innovatie die we bij Lab XL ontwikkelden volgt de validatievraag: ‘nu hebben we iets leuks bedacht, wat nu?’ Lab XL werkt hiervoor samen met Fontys Hogeschool. Studenten nemen onder andere impactmetingen op zich. Toen we hun onderzoek over VR Works publiceerden, toonden andere gemeenten interesse. We trokken bedrijven aan, waar we beroepenfilmpjes opnamen, maar we waren niet ingericht om hardware in te kopen en facturen te sturen. Daarnaast misten we knowhow over hoe je een technologische dienst aan meerdere partijen aanbiedt. Met andere woorden, we kregen te maken met een opschalingsvraagstuk. Dat was de aanleiding om Stichting Stip op te richten.

BB Wat is het voordeel van de stichting?

RW 

Vaak bouwt een gemeente met een dikke subsidie iets moois en wordt het bij de buurman verkocht voor de hoofdprijs. Je kunt voor 30.000 euro een eigen heftrucksimulator bouwen, maar je kunt ook alle innovaties op één plek onderbrengen, waarvan je zeker weet dat de maatschappelijke waarden geborgd zijn, en die heftrucksimulator vervolgens met drie gemeenten terugkopen tegen kostprijs.

Vaak bouwt een gemeente met een dikke subsidie iets moois en wordt het bij de buurman verkocht voor de hoofdprijs.

Heftrucksimulator

Stichting Stip bestaat inmiddels twee jaar en beheert zeven producten. De genoemde heftrucksimulator is net ontwikkeld met Den Bosch en zal worden afgenomen door de werk- en ontwikkelbedrijven IBN [omgeving Oss – red.] en WSD [omgeving Boxtel – red.]. VR Works wordt inmiddels door 40 tot 50 gemeenten ingezet. Ook het voortgezet speciaal onderwijs en het praktijkonderwijs maakt gebruik van de VR-beroepenfilms.

Solliciteren met ChatGPT

De nieuwste loot aan de stam van de stichting is een VR-simulator voor sollicitaties. Wesseling is er enthousiast over. ‘De doelgroep van werk- en ontwikkelbedrijven is vaak heel angstig voor sollicitaties. Met de simulator bieden we een veilige omgeving om ermee te oefenen. De toepassing wordt ondersteunt door ChatGPT. Ik heb het ding voor de gek proberen te houden, maar hij doorzag me. Heel tof! Het is echt een stap verder dan wat er voorheen werd gemaakt met scriptjes.’

BB Mogelijk zegt men in het sociaal domein: ‘wat nou ChatGPT, ga gewoon met een mens oefenen met solliciteren en bespaar een heleboel geld.’ Wat zeg je tegen critici?

RW 

Kom het een keer proberen! Wij voeren geen kruistocht. De vernieuwing moet ook gewoon uit mensen zelf komen, maar de technologische ontwikkelingen gaan op dit moment zo hard, dat we ons moeten afvragen hoe we technologie kunnen inzetten om mensen te helpen. Anders wordt het ergens anders gedaan en heb je er geen grip op.

Idealistische doelstelling

Stichting Stip heeft een idealistische doelstelling. Ondernemers zitten pro deo in het bestuur, er is een ANBI-status in aanvraag, en Wesseling is altijd op zoek naar bedrijven die maatschappelijke impact willen hebben door tegen kostprijs mee te werken. ‘Daar heb ik me soms ontzettend in verslikt, maar ik heb er ook een aantal die hun programmeur voor 60 euro per uur aan me uitlenen, waar ze er normaal 120 of 200 voor vragen. Zolang ze maar zeker weten dat de producten die ze bouwen in de stichting terechtkomen.’

BB Hoe betaalt de stichting die bedrijven?

RW 

Uit geld dat we krijgen van de afnemers. We maken een transparante kostprijscalculatie en daar zetten we wat bovenop. Stel dat de hardware van de heftrucksimulator 4000 euro kost, dan vragen we een opslag voor als de simulator een keer een reparatie nodig heeft, plus een opslag om de software uit te breiden. We voegen er bijvoorbeeld een cursus veiligheid aan toe, die vervolgens meteen aan alle deelnemers wordt aangeboden. Als afnemer investeer je weer door op het product in dienst van alle maatschappelijke afnemers.

BB Waarom pakken commerciële partijen dit niet op?

RW 

Omdat het om serieuze bedragen gaat, die publieke partijen niet altijd kunnen opbrengen. Met de stichting hoeven we geen winst te maken, ons doel is maatschappelijke impact. Als een commerciële partij dit beter zou doen, gaf ik het met liefde uit handen. Ik word er niet beter van.

Effectief samen bouwen

Wesseling denkt even na en vervolgt: ‘Misschien hebben we iets te pakken wat we gewoon verkeerd doen in Nederland. We zijn allemaal lokaal gefocust en doen het allemaal op onze eigen manier.  Het kan best zijn dat er op vijf of tien verschillende plekken aan dezelfde maatschappelijke innovatie wordt gewerkt. De kern is dat Stichting Stip die middelen bij elkaar legt in een omgeving waarin je effectief samen kunt bouwen.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie