Steenwijkerland geeft 'burgerschouwers' eigen app
Getrainde vrijwilligers die in de gemeente Steenwijkerland de kwaliteit van de openbare ruimte monitoren, krijgen daarvoor van de gemeente een app.
Getrainde vrijwilligers die in de gemeente Steenwijkerland de kwaliteit van de openbare ruimte monitoren, krijgen daarvoor van de gemeente een app.
Schouwen
Sinds begin 2011 loopt het burgerschouwers-project in de gemeente. Vrijwilligers beoordelen aan de hand van een aantal richtlijnen openbare ruimten, zoals een kruispunt of een kinderspeelplaats. "We zijn al een paar jaar bezig met vrijwilligers die de openbare ruimten bekijken", zegt wethouder openbare ruimte Jos van den Nouland. "Uit die groep kwam de suggestie om dat te versterken met een app en Centric heeft die vervolgens voor ons ontwikkeld."
Aanvulling
De app, beschikbaar voor tablets en mini-laptops, maakt het mogelijk de gegevens over een schouwlokatie digitaal in te voeren en meteen te versturen. "We willen blijven verbeteren, maar voorlopig is de app bedoeld voor de burgerschouwers die een training hebben gehad, waardoor de structuur erin blijft." De app is dus van een andere orde dan toepassingen als Buitenbeter of Verbeterdebuurt, waarmee iedereen meldingen aan de gemeente kan doorgeven. "Als je het het algemeen toegankelijk maakt, heb je het risico van te veel variabele invalshoeken." Van den Nouland ziet het verschijnsel burgerschouwer ook als een waardevolle aanvulling op de reeds bestaande middelen voor de gebruikelijke 'losse stoeptegel'. "Het gaat echt om beelden van de openbare ruimte. Door het schouwen kun je meer met elkaar in discussie."
Handig
Het papieren formulier blijft voorlopig, maar de app is uiteraard handiger. "Het voordeel is dat je de database met gegevens dan veel makkelijker kunt verwerken. De gegevens zijn sneller door te vertalen naar acties." Inmiddels zijn er twee halfjaarlijkse schouwen geweest en zijn er zo'n 50 burgerschouwers getraind. Van dan Nouland hopt voor alle 31 kernen een paar schouwers te kunnen vinden. Er wordt nog gewerkt aan een versie van de app voor smartphones. Schouwers die geen tablet hebben, kunnen er een in bruikleen krijgen van de gemeente.
We kijken duidelijk anders aan tegen dit onderwerp. Van onze klanten horen we juist dat de variabele invalshoeken erg gewaardeerd worden. Wij geloven dan ook dat je wat er gebeurt in een buurtschouw aan zoveel mogelijk mensen moet laten zien. Als je de schouw exclusief maakt voor getrainde mensen mis je de input van een grote groep, en kun je niet breed communiceren over wat er speelt. 90% van je publiek plaatst namelijk nooit een melding, maar vindt het wel interessant om te weten wat er speelt.