Advertentie
digitaal / Nieuws

Slachtoffer kan zelf politieonderzoek doen

Slachtoffers van een diefstal kunnen straks zelf onderzoek doen naar hun zaak om de politie te helpen. Het Openbaar Ministerie en de politie brengen daarvoor een speciale app uit. In eerste instantie willen de diensten beginnen met een kleine proef in vier eenheden.

27 mei 2019

Slachtoffers van een diefstal kunnen straks zelf onderzoek doen naar hun zaak om de politie te helpen. Het Openbaar Ministerie en de politie brengen daarvoor een speciale app uit. In eerste instantie willen de diensten beginnen met een kleine proef in vier eenheden.

Proef

Met de app "Mijn Onderzoek" kunnen mensen die bestolen zijn een getuigeninterview afnemen, foto's van bewijsstukken toevoegen, buurtonderzoek doen en onderzoeken of er camerabeelden beschikbaar zijn. De app is wordt voorlopig alleen aangeboden aan een slachtoffer van diefstal, als die aangifte doet bij een van de piloteenheden. De proef wordt gedaan in Oost-Nederland, Oost-Brabant, Noord-Nederland en Rotterdam en zal twee maanden duren.

Actie

Volgens politiebestuurder Oscar Dros zien politie en OM steeds vaker dat burgers zelf actie ondernemen als zij slachtoffer zijn van een misdrijf. 'Vooral technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat mensen steeds beter in staat zijn om zelf onderzoekshandelingen te verrichten. Met de app proberen we op die beweging in te spelen en mensen te faciliteren’. Volgens Dros is het niet zo dat burgers wordt gevraagd het werk van de politie te doen. 'We zien het echt als een vorm van samenwerking. Mensen komen steeds vaker zelf in actie, of wij nu wel of niet met hun aangifte aan de slag gaan.'

Opvolging
De politie en OM garanderen niet dat er opvolging wordt gegeven aan het onderzoek van de burger, maar denken wel dat er een kans is dat de informatie die burgers met de app verzamelen laten een rol in de opsporing en vervolging van de  verdachte kan spelen.Dros:  'We willen beide werelden bij elkaar brengen. Het is in ieders belang dat onderzoek zorgvuldig gebeurt.'

Samenwerking

Volgens politie en OM is de proef onderdeel van een zoektocht naar effectieve samenwerking tussen burgers en politie. Onderzoek van burgers biedt kansen voor de opsporing, maar ook risico's, zoals burgers die het recht in eigen hand nemen. Toch past het initiatief in een landelijke trend waarbij de politie de hulp en middelen van burgers inzet. Het enthousiasme van burgers is vaak groot. Zo kreeg de politie in februari dit jaar na een korte campagne ruim 4000 aanmeldingen voor een database waarop burgers hun eigen beveiligingscamera kunnen aanmelden, om de politie te kunnen helpen met opsporing van een misdrijf.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Peter / Projectmanager
"politie en OM garanderen niet dat er opvolging wordt gegeven aan het onderzoek van de burger".

Nee, dat kennen we ook van de diverse gevallen uit het verleden waarin het slachtoffer met een 'open & close case' bij de politie aanklopte en de zaak vervolgens linea recta naar de plank verdween. Het slachtoffer onthutst en gefrustreerd achter latend.

En de zegeningen van de buurt-app kennen we inmiddels ook wel.



Vraag is wie in deze rammelende politie/justitie-keten op de onzalige gedachte van dit 'Appie Agent' faalproject is gekomen en wat het nú weer gaat kosten.

Om het over de schade voor de rechtsstaat maar niet te hebben.
Advertentie