Advertentie
digitaal / Nieuws

Rekenkamer onderzoekt politiesysteem

De Algemene Rekenkamer gaat onderzoek doen naar de invoering van een computersysteem bij de politie dat niet goed werkt. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zei maandag dit aan de Rekenkamer te zullen vragen. De Kamer had daar maandag op aangedrongen.

15 november 2010

Miljoenen
Het onderzoek moet aan het licht brengen wie heeft besloten tot de invoering van het systeem en hoe het komt dat er miljoenen aan een ondeugdelijk systeem zijn gespendeerd. Verder zal de Rekenkamer zich buigen over de vraag of cijfers over criminaliteit nog betrouwbaar zijn als de registratie niet waterdicht is. Opstelten wil aan de hand van het onderzoek kijken hoe het verder moet.

Adviezen

Ook moet het het onderzoek duidelijk maken welke adviezen er allemaal zijn verschenen over het systeem. Vorige week dook een rapport op waarin ICT-deskundigen voor invoering al waarschuwden dat het systeem niet goed zou werken. De korpsbeheerders hebben al gezegd dit rapport niet te hebben gezien. Ook Opstelten, die als burgemeester van Rotterdam eveneens korpsbeheerder was, zei maandag er niets van te hebben geweten.

Corruptie

SP'er Ronald van Raak noemde de problemen rond het computersysteem het gevolg van ,,bestuurlijke corruptie", zijn PVV-collega Hero Brinkman noemde het ,,misdadig". Hij sloot niet uit dat een parlementair onderzoek nodig zal zijn om opheldering te krijgen.

De politie klaagt steen en been over het computersysteem waarmee aangiften en processen-verbaal worden vastgelegd. Agenten zijn hier nu veel tijd aan kwijt. Opstelten kondigde al aan met de korpsbeheerders en ICT-deskundigen te gaan praten over de mogelijke invoering van een nieuw computersysteem bij de politie. Maandag zei hij nog eens geneigd te zijn een nieuw systeem in te voeren in plaats van het oplappen van de programma's waar de politie het nu mee moet doen.

Politiesterkte

Dat nieuwe systeem moet wel betaald worden uit het budget van een half miljard euro dat nu voor ICT in de boeken staat. Opstelten beloofde dat dit niet ten koste zal gaan van de sterkte van de politie.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hester Bakker / sr beleidsmw
Gaat de rekenkamer dan meteen even kijken naar het systeem dat bij het OM is/wordt ingevoerd? GPS kost 30% meer tijd om een zaak te verwerken.
Voor nieuw systeem graag een koppeling met OM/Rechtbank systeem. Onvoorstelbaar dat in deze digitale tijd een proces verbaal op papier wordt geprint door de politie en weer opnieuw ingetypt bij de parketten. :-0
Jan / ambtenaar
@reactie. Dit is toch nauwelijks te geloven?
O. ten Hove
Ik maakte mee dat het OM Den Haag een aangifte niet kende, en naar de politie Scheveningen verwees. Daar hebben ze de boel niet integer behandelt, en wat schetst onze verbazing dat het OM Den haag binnen een week, nadat ze ons naar de politie verwees, de onbekende aangifte seponeerde. Dit is niet te geloven, alleen heeft het OM altijd gelijk ook al belazeren ze de boel en moeten wij dat volgens de Hoge Raad maar accepteren want het recht is integer...
Advertentie