Advertentie
digitaal / Nieuws

'Regeldruk politie kan veel minder'

Buiten de slecht functioneerende ICT-systemen zijn het zijn vooral de vele informatieverplichtingen die politiemensen van de straat houden.

31 oktober 2011

Naast de slecht functionerende ICT-systemen zijn het vooral de vele informatieverplichtingen die politiemensen van de straat houden. Pak dus vooral die regeldruk aan om politiemensen effectiever te maken, stelt Actal.

Wet

In een vandaag aan minister Opstelten overhandigd advies over de vermindering van de regeldruk van politieprofessionals stelt Actal (Adviescollege toetsing regeldruk) dat de politie veel efficiënter kan. Een bekend gegeven is dat de politiesystemen BVH en BVO niet goed functioneren en veel werk vergen. Maar een ander en fundamenteler knelpunt in het werk van politieprofessionals is de Wet politiegegevens, stelt Actal. Die wet stelt regels en registratieverplichtingen rond het delen van informatie. In de praktijk weerhouden die regels politieprofessionals ervan om informatie met elkaar te delen, wat een gezamenlijke veiligheidsaanpak in de weg staat. Actal adviseert minister Opstelten deze wet versneld tegen het licht te houden, met extra aandacht voor de regeldruk.

Kopiëren

De hoeveelheid bij te houden gegevens is gegroeid op basis van incidenten uit het verleden, zonder dat die gegevens nog veel relevantie hebben. Ook het veelvuldig kopiëren van dossiers, het aanmaken van verantwoordinginformatie en gecompliceerde procedures zitten efficiënt politiewerk in de weg.

Actal ziet ook graag de samenwerking tussen politie en andere instanties verbeteren. De politie heeft met meer dan tien externe partijen te maken. De overdracht van dossiers aan het OM kan in praktijk op veel verschillende manieren plaatsvinden en vaak is aanlevering van die dossiers in gedrukte
vorm in veelvoud en tijdens openingstijden van het arrondissement vereist. Agenten moeten dan tijdens of na hun dienst dossiers kopiëren, om ze vervolgens letterlijk bij het OM af te geven. In andere procedures moeten formulieren vaak heen en weer worden gefaxt, wat uitermate tijdrovend is. een betere taakafbakening zou aan dergelijke werkzaamheden een eind kunnen maken, denkt Actal.

Nieuwe regels

Een derde punt van aandacht is voor Actal de toenemende regeldruk door nieuw beleid en Europese regels. "Een voorbeeld van Europese regelgeving met omvangrijke gevolgen voor de politie is het Europees onderzoeksbevel. Dit betekent dat het van groot belang is om ook de Europese voorstellen te analyseren op de gevolgen voor de regeldruk van de politieprofessionals. Uit eerder in opdracht van Actal uitgevoerd onderzoek is gebleken dat hiervoor vroeg in het Europese beleidsvormingsproces moet worden geïntervenieerd. De kwantificering van de gevolgen van Europese voorstellen in een vroeg stadium
van het Europese beleidsvormingsproces vormt hierbij een krachtig instrument. Daarnaast is het van belang deze Europese maatregelen op nationaal niveau lastenluw te implementeren, waarbij ‘nationale koppen’ worden vermeden."

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / Vader
Als de politie haar nieuwe informatiesysteem BVP procesgericht ontwikkelt hoeven de informatieverplichtingen geen probleem te zijn. BVP moet dan processen zoals afhandelen verkeersongeval, afhandelen huiselijk geweld etc. ondersteunen door aan de invoerder gerichte vragen te stellen over het incident. Dit zou niet alleen de invoer sterk vereenvoudigen, maar het systeem kan dan ook zodanig worden gemaakt dat bijvoorbeeld beschadigd straatmeubilair automatisch wordt doorgegeven aan de juiste wegbeheerder, huiselijk geweld aan Bureau Stop, kindermishandeling aan de Raad voor de Kinderbescherming enzovoort, zonder dat de invoerder daar iets voor hoeft te doen.

De administratieve lasten zouden worden verminderd en de kwaliteit van het politiewerk zou worden verhoogd.

Nu we Nationale Politie krijgen heeft de politie de kans om haar processen landelijk uniform in te richten en op basis daarvan een informatiesysteem te ontwikkelen.
Advertentie