Proef op de som Landelijk Schakelpunt
Volgende week start de Proof of Concept van het Landelijk Schakelpunt, de verwijsindex die patiëntinformatie uit vele gedistribueerde bronnen moet halen. Telecombedrijven lopen zich warm voor levering van de verbindingen.
Volgende week start de Proof of Concept van het Landelijk Schakelpunt, de verwijsindex die patiëntinformatie uit vele gedistribueerde bronnen moet halen. Telecombedrijven lopen zich warm voor levering van de verbindingen.
Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) heeft twaalf leveranciers van zorgsystemen gecontracteerd om in een laboratoriumsituatie te testen of hun systemen te bevragen zijn via het Landelijk Schakelpunt. Vanaf 2007 moeten in rap tempo zorgverleners worden aangesloten op deze verwijsindex. Daarmee zijn gegevens over patiënten, hun behandelhistorie en medicatie snel opvraagbaar voor anderen dan de ‘eigen’ huisarts of specialist. Nictiz richt na de zomer een permanente testomgeving in waar overige leveranciers systemen kunnen laten goedkeuren voordat de landelijke uitrol begint.
Gedurende de laboratoriumfase deze zomer gebruiken de deelnemers fictieve gegevens voor een aantal technische deeltests, functionele integratietests en end-to-end-experimenten.
Verschillende netwerkaanbieders lopen zich al warm om de verbindingen tussen de zorgverleners en het Landelijk Schakelpunt op te waarderen. KPN claimt met ZorgConnect als eerste een landelijk dekkend netwerk te hebben. BT hoopt samen met Cisco het oude Surfnet5, dat vijf jaar lang diende als topnetwerk voor het hoger onderwijs en onderzoeksinstituten, nieuw leven in te blazen. Het gaat dan met name om de grote ziekenhuizen die toch al aangesloten zijn op Surfnet.
“Voor het uitwisselen van patiëntgegevens is aanvankelijk geen breedband nodig”, zegt Nictiz-woordvoerder Ellen Havenaar. “Pas als we het systeem gaan gebruiken om digitale beelden te versturen, is opwaardering nodig.”
De zorgverleners zijn zelf verantwoordelijk voor het organiseren van de verbinding met het Schakelpunt. Havenaar: “We willen liever niet dat ze individueel komen aankloppen. Daarom zien we graag een tussenlaag ontstaan, de zorgserviceproviders, die het verkeer van een reeks zorgaanbieders naar ons toe brengt.”
Een aantal leveranciers van huisartsinformatiesystemen werpt zich op om die rol te vervullen. Volgens Havenaar kunnen echter ook regionale samenwerkingsverbanden de tussenlaag vormen.
Het ministerie van VWS zegt niet benauwd te zijn dat door de veelheid aan informatiebronnen en aan netwerkleveranciers de beschikbaarheid gevaar loopt. “In oktober is in de Kamer aangekondigd dat zorgaanbieders een wettelijke plicht krijgen de gegevens beschikbaar te stellen”, stelt de VWS-woordvoerster. (Thijs Doorenbosch)
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.