Advertentie
digitaal / Nieuws

Politie Friesland verhoort verdachte straks via pc

Het politiekorps Friesland is na een experiment met voorgeleiding via videoconferentie enthousiast. Het bespaart tijd, geld en verminderd risico’s op het gebied van veiligheid. Via een VPN verbinding kan een verdachte op bijvoorbeeld Terschelling voorgeleidt worden aan een hulpofficier van Justitie in Dokkum.

10 februari 2006

Het politiekorps Friesland is na een experiment met voorgeleiding via videoconferentie enthousiast. Het bespaart tijd, geld en verminderd risico’s op het gebied van veiligheid. Via een VPN verbinding kan een verdachte op bijvoorbeeld Terschelling voorgeleidt worden aan een hulpofficier van Justitie in Dokkum.

Het korps in Friesland is niet de eerste politieregio die gebruik maakt van de digitale voorgeleiding. Politie IJsselland werkt al geruime tijd met deze techniek. Uniek aan de invoering in Friesland is de directe verbinding van beeld en geluid van de vaste wal naar één van de waddeneilanden en andersom.

Werking
“De kern van videoconferentie is het verzenden van beeld en geluid tegelijkertijd tussen twee verschillende plaatsen”, aldus woordvoerder van politie Friesland Herman Olijerbroek. Men hoeft elkaar dus niet meer fysiek te ontmoeten om elkaar te spreken en te zien. Het korps in Friesland heeft in het experiment gebruik gemaakt van een VPN verbinding die daar speciaal voor in het leven is geroepen. Ander dataverkeer dan beeld en geluid, dat afkomstig is van de camera’s en microfoons op het netwerk, gaan over een ander datanetwerk. In totaal zijn er elf verhoorkamers ingericht met de apparatuur. Acht van de ruimtes op Terschelling, Vlieland, Ameland, Schiermonnikoog, Drachten, Heerenveen, Oosterwolde en Sneek beschikken over apparatuur met een capaciteit van 512Kbps. De overige drie kamers in Dokkum, Harlingen en Leeuwarden zijn vergaderruimtes. Deze beschikken over een dubbele bandbreedte, waardoor het ook mogelijk is twee live verbindingen met dus ook twee verschillende locaties op te zetten. “Dit zou bijvoorbeeld makkelijk zijn wanneer er een overleg is van een team waartoe twee eilanden behoren.”
De conferentieapparatuur is uitgerust met een encryptische beveiligingssoftware. De software versleutelt de inhoud van de verzonden data op een dusdanige manier dat eventueel afgetapte informatie niet meer te begrijpen is. Voor vertrouwelijke en gevoelige informatie binnen politiezaken een voorwaarde om op deze manier data te verzenden. “In de verhoorkamer zitten de verdachte en de verbalisant aan weerszijden van een bureau. Het beeldscherm op het bureau laat beelden zien van de hulpofficier van justitie. Boven het beeldscherm zijn een camera en microfoon opgesteld. De verbalisant blijft tijdens het verhoor aanwezig om toezicht te houden”, legt Olijerbroek uit.

Voordelen
De toepassing van deze televoorgeleiding brengt voor de politie en Justitie een aantal voordelen met zich mee. “Tijdsbesparing doordat men niet meer hoeft te wachten op de komst van de hulpofficier van justitie. Na het verhoor kan een medewerker vaak ook eerder weer verder met een volgende klus. Dit geldt ook voor een verdachte. Hij of zij kan sneller weer in vrijheid worden gesteld, mits van toepassing natuurlijk.” Daarnaast bespaart de hulpofficier op zijn reiskosten doordat hij of zij niet meer voor de verhoren ter plekke hoeft te zijn. Mocht het in de toekomst zijn dat ook rechtszittingen via videoconferentie plaatsvinden, dan bespaart dat een eventueel slachtoffer een directe confrontatie met de verdachte. “Beperking van het systeem is dat een minderjarige verdachte niet middels dit systeem kan worden verhoord. Het gaat hier om een tere zorggroep en één op één contact is dan het beste. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld verdachten met een geestelijke beperking en voor verdachten van hele zware delicten. Dit systeem is ideaal voor vergrijpen als diefstal, vernieling en rijden onder invloed.”

Toekomst
Het politiekorps in Friesland gebruikt het communicatiesysteem tot nu toe alleen voor de voorgeleiding van een verdachte en voor overleg tussen collega’s onderling. De videoconferentie biedt in de toekomst voor de politie echter veel meer kansen, waarmee nog beter kan worden ingespeeld op tijds- en geldbesparing en het waarborgen van de veiligheid. De politie verwacht dat de strafrechtelijke tak in de toekomst ook gebruik gaat maken van de techniek. Het Concern Informatiemanagement Politie deed onderzoek naar de mogelijkheden van videoconferentie. “Volgens deze landelijke organisatie is de techniek bruikbaar voor allerlei vormen van bijvoorbeeld overleg en voorbereidingsgesprekken, het doen van aangifte, inkijken en communiceren bij alarm in bedrijfspanden, het horen van verdachten, presentatie van vreemdelingen bij ambassades en het confronteren van getuigen met verdachten.”
In de toekomst breidt het systeem zich wellicht verder uit onder de politieafdelingen in Friesland. Afhankelijk van de gebruikerservaringen kunnen de agenten uit Stiens, Sint Annaparochie, Burgum, Buitenpost, Joure, Lemmer, Wolvega, Bolsward, Koudum en Grou straks ook gebruik maken van videoconferentie.
De apparatuur die de politie Friesland gebruikt, is van de Noorse fabrikant Tandberg. De installatie en de levering is gedaan door het bedrijf Db Audio Videosystemen BV uit Groningen. De eenmalige investering dat het Friese korps moest doen, ligt rond de ¤ 25.000. Jaarlijkse exploitatiekosten worden rond de ¤ 100.000 geschat. In december vorig jaar werden de eerste voorgeleidingen gedaan en samen met afgelopen januari waren dat ongeveer veertig stuks. Gezien het gebruikersgemak verwacht politie Friesland dat het gebruik meer en meer gaat toenemen.
Verdachten via een vidioconferencing systeem ‘voorgeleiden’ bespaart politie, officieren van justitie en ook de verdachte zelf veel tijd. (Jessica Koning)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie