Advertentie
digitaal / Nieuws

Overheid besteedt IT vaker uit in Oost- en Zuid-Europa

Onderzoekers zien een sterke groei in de Nederlandse publieke sector van IT-outsourcing in Oost- en Zuid-Europa.

08 maart 2024
ict-medewerker.jpg

De overheid gaat de komende jaren meer IT outsourcen. Dat wordt duidelijk uit het jaarlijkse marktonderzoek van adviesbureau Eraneos (voormalige Quint) en Whitelane Research onder Nederlandse outsourcingcontracten ter waarde van 1 miljoen euro of meer. Onderzoekers noteren een sterke groei in de publieke sector als het gaat om outsourcen van IT.

Projectmanager Stadspark

JS Consultancy
Projectmanager Stadspark

Incidentmanager Defensie Bewakings- en Beveiligingssysteem (DBBS)

JS Consultancy
Incidentmanager Defensie Bewakings- en Beveiligingssysteem (DBBS)

Zo’n 63% van alle organisaties uit de publieke sector geeft aan in de komende twee jaren meer te gaan outsourcen. 'Dit is significant meer dan een jaar eerder, toen 48% van de organisaties uit de publieke sector aangaf meer te gaan outsourcen. De publieke sector vormt inmiddels een belangrijke groeimarkt als het gaat om outsourcing', aldus Peter Luijendijk en Marcel Blommestijn namens Eraneos.

Tekort aan IT’ers speelt een rol

De twee zien dat het groeiende tekort aan IT’ers ertoe leidt dat organisaties in Nederland zich noodgedwongen richten op uitbesteden. 'Wat opvalt is dat kostenreductie dit jaar in Nederland steeds minder een reden wordt om IT uit te besteden. Bij die statistiek speelt de overheid zeker een rol. Het tekort aan IT-specialisten is daar nijpend en kostenreductie speelt bij de overheid een minder grote rol dan in het commerciële bedrijfsleven.'

Wat verder opvalt in het onderzoek naar IT-outsourcers is dat er een stijgende vraag is naar nearshore-leveranciers. Dit zijn leveranciers met vestigingen in het buitenland, maar dan relatief dichtbij zoals vestigingen in Oost of Zuid Europa.

Nearshore neemt toe

Deze trend speelt volgens Blommestijn en Luijendijk breder in de markt, maar geldt zeker specifiek voor de overheid. 'De overheid en offshorepartijen, die zich veelal in India begeven, is nog altijd een moeilijke combinatie', aldus Blommestijn. Daarbij is de mogelijke verwerking van gevoelige data buiten de EU een belangrijke factor voor deze terughoudendheid. Daarnaast heeft het volgens hem te maken met de geopolitieke situatie waarbij de positie van India ten opzichte van Rusland niet altijd duidelijk is.

Ook speelt de impact van Corona, die in India keihard insloeg, een rol. Organisaties waaronder overheden verleggen de blik daarom veelal naar Oost-Europese landen. 'Er is meer bewustzijn in de bestuurskamers als het gaat om afhankelijkheid van outsourcers buiten Europa. Nearshore vormt dan een goed alternatief, zeker voor de overheid.'

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie