Advertentie
digitaal / Nieuws

OV-chipgegevens minder lang bewaard

Onder druk van het College Bescherming Persoonsgegevens zullen de vervoersbedrijven de reisdata van OV-chipkaarthouders minder lang bewaren. Daarvoor was wel een 'last onder dwangsom' van het CBP nodig.

02 augustus 2011
Traag
In december 2010 constateerde de toezichthouder dat het chipkaartconsortium TLS en de vervoerders NS, GVB en RET de in- en uitcheckgegevens van studenten veel langer bewaren dan binnen de wet past. De toezegging van de bedrijven hun systemen aan te passen aan een bewaartermijn van 18 maanden is sindsdien nog niet nagekomen. Daarom achtte het CBP de tijd rijp voor een dwangsom van maximaal een kwart miljoen euro als dat niet voor het eind van 2011 alsnog is gebeurd.

Alle reizigers
De vervoersbedrijven hebben tegenover Webwereld bevestigd dat zij de bewaartermijn niet alleen voor studenten inkorten (waarop het CBP-onderzoek was gericht) maar voor alle reizigers. Kaartuitgever TLS krijgt wel vijf maanden extra de tijd om haar 'complexe systemen' aan te passen. De nieuwe termijn van 18 maanden geldt voor de doeleinden waarvoor volgens de vervoersbedrijven tot dusver gegevens lang bewaard moesten blijven, bijvoorbeeld voor de Belastingdienst. Als het om restitutie van geïnd geld aan reizigers gaat, is de termijn bijvoorbeeld slechts zes maanden.

Marketing
Het CBP is overigens nog niet klaar met de vervoerders. De toezichthouder gaat alsnog een onderzoek starten naar de opslag van de OV-data voor marketingdoeleinden. De NS zegt bijvoorbeeld klanten aanbiedingen te willen doen op basis van hun reishistorie. Het CBP heeft eerder een dergelijke benadering goedgekeurd als de reiziger daar expliciet toestemming voor geeft, maar wil kennelijk alsnog kijken of de marketingplannen door de beugel kunnen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

schippertje / adviseur
schandelijk. Het zou niet alleen met forsere boetes moeten worden aangepakt maar de bestuurders van de bedrijven die ge- en/of misbruik van "mijn" gegevens maken, zonder voorafgaande expliciete toestemming, dienen strafrechtelijk te worden vervolgd. Op een andere manier zijn die geldwolven kennelijk niet aan te pakken.
Advertentie