Advertentie
digitaal / Nieuws

Ontslag kost overheid en onderwijs het meest

Overheids- en onderwijsinstellingen zijn vorig jaar het meeste kwijt geweest aan ontslagzaken. Was een werkgever gemiddeld 17.000 euro per ontslag kwijt, de overheid en het onderwijs gaven daarentegen gemiddeld 33.400 euro per ontslag uit.

20 juli 2007

Overheids- en onderwijsinstellingen zijn vorig jaar het meeste kwijt geweest aan ontslagzaken. Dat blijkt uit een onderzoek van het Hugo Sinzheimer Instituut dat minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Eerder deze week werd al bekend dat het aantal ontslagzaken vorig jaar met ruim een kwart is gedaald. De totale kosten voor werkgevers om van personeel af te komen bedroegen in 2006 naar schatting 3,5 tot 4 miljard euro.

In de berekeningen, waarbij de grootste uitschieters naar boven en naar beneden zijn weggelaten, was een werkgever gemiddeld 17.000 euro per ontslag kwijt. De overheid en het onderwijs gaven daarentegen gemiddeld 33.400 euro per ontslag uit.

In de kosten zijn meegenomen: de ontslagvergoeding voor de betrokken werknemer, het doorbetalen van het salaris terwijl er niet meer wordt gewerkt en de administratieve of juridische kosten. Overheids- en onderwijsinstellingen waren veruit het meeste geld kwijt aan de vergoeding (16.700 euro tegen 6000 euro gemiddeld) en het doorbetalen van loon (13.300 euro tegen 6800 euro gemiddeld).

Om een arbeidscontract te ontbinden, kan de werkgever een vergunning aanvragen bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) of naar de rechter stappen. Circa de helft van de ontslagen verloopt via het CWI en in ongeveer de helft van de gevallen hoeven werkgevers volgens het voormalige Arbeidsbureau ook geen vergoeding te betalen aan de werknemer. Bij de rechter ontving circa een op de tien geen gouden handdruk.

Werkgevers zijn ook vaak goedkoper uit bij een ontslag via het CWI. Zo bleek de gemiddelde vergoeding die een werknemer meekrijgt van de rechter in maandsalarissen wel drie keer zo hoog als bij individueel ontslag via het CWI.

Verder wordt het ontslag sprongen duurder zodra het inkomen van de werknemer toeneemt. Iemand met een maandelijks inkomen tot 2700 euro kreeg gemiddeld twee maandsalarissen mee, tussen de 2700 en 3600 euro drie maandlonen en een persoon boven de 3600 euro zat gemiddeld op 5,4 maandsalarissen. Ook wordt de vergoeding hoger naarmate mensen langer in dienst zijn. (anp)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie