Advertentie
digitaal / Nieuws

'Noordwest-Friese gemeenten moeten ICT elders onderbrengen'

Vijf gemeenten in Noordwest-Friesland kunnen hun ICT het beste onderbrengen bij Leeuwarden, concludeert KING uit onderzoek.

13 februari 2013

Vijf gemeenten in Noordwest-Friesland kunnen hun ICT het beste onderbrengen bij Leeuwarden, concludeert KING uit onderzoek. Het ISZF als bestaand samenwerkingsverband lijkt weinig kans te maken en verliest wellicht Harlingen als deelnemer.


Drie opties

Ferwerderadiel, het Bildt, Leeuwarderadeel en Menameradiel hebben als 'Middelsee-gemeenten' hun ICT al gebundeld (in Menameradiel), maar zien nu dat dat geen langetermijnoplossing is; de benodigde investeringen in middelen en kennis zijn te fors. Harlingen is enkele jaren geleden al aangehaakt bij het ISZF (Ict-Samenwerkingsverband Zuidwest Fryslan). Die optie is voor de andere vier ook onderzocht door KING, naast op eigen kracht doorgaan en aansluiten op de voorzieningen van Leeuwarden. Die gemeente verzorgt al de ICT voor vier waddeneilanden.

Niet zelf doen
De belangrijkste conclusie van KING is dat de vijf gemeenten - die een fusie op termijn niet ondenkbaar achten - op eigen kracht niet vooruit kunnen. 'De argumenten hiervoor zijn de vanaf het begin beoogde tijdelijkheid van de ICT-ssamenwerking Middelsee, een te kort aan bewezen effectiviteit van de huidige I&A-organisatie(s), de architectuur en de systemen en een (te) laag innovatietempo.' De gemeenten zelf willen volgens KING ook geen tussenstap op weg naar een toekomstbestendige ICT-voorziening. Zowel ISZF - waarmee de Middelsee-gemeenten al overleg hebben gevoerd - als Leeuwarden zijn een goede optie, maar het aanbod van Leeuwarden past het beste bij de behoeften van de Noordwest-Friese gemeenten.

Zowel I als A
Leeuwarden zou zowel de automatisering (de 'harde ICT') als de informatisering (informatiestromen en -architectuur) voor zijn rekening kunnen nemen, waardoor aan de zijde van de vijf gemeenten minder vakkennis gevergd wordt. De gemeenten zouden zich dan maximaal kunnen richten op het bouwen van de nieuwe organisatie 'op basis van een geharmoniseerde manier van werken'. Leeuwarden is daarnaast ook de partij waarmee op het gebied van regionale taken en gedecentraliseerde taken in het sociale domein al moet worden samengewerkt.

Slecht voor ISZF
Voor het ISZF is het advies geen goed nieuws. Die pionier op samenwerkingsgebied bestaat sinds begin dit jaar nog uit drie gemeenten en zou bij uitvoering van het KING-advies niet alleen de gewenste uitbreiding missen, maar ook Harlingen als deelnemer verliezen. Een woordvoerder van de gemeente Harlingen wil daarover weinig kwijt. Het Harlingse college zal zich er op 5 maart over uitspreken binnen welk verband men verder wil. "Er zal zeer zorgvuldig over worden nagedacht", verzekert hij.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Douwe Struiksma
Interessante bewegingen, als uiteindelijk voor de keus maar doorslaggevend is het bevorderen van de kwaliteit van de dienstverlening aan de burgers. Techniek blijft, alhoewel cruciaal, een middel, niet een doel.

De keus van de gemeente Leeuwarderadeel zal ongetwijfeld vallen op Leeuwarden: op 14 februari jl. besloot de gemeenteraad van Leeuwarderadeel, na een raadplegend referendum onder de inwoners waarin daarvoor werd geopteerd, aan te sluiten bij de gemeente Leeuwarden.

Maar ja, waarom de technische ondersteuning ook niet op grotere schaal geregeld: op de werkplek inloggen en aan de slag gaan?
Advertentie