‘Nog niet voldoende voorbereid op digitale ordeverstoring’
Amsterdam probeert zich beter voor te bereiden op verstoringen van de digitale openbare orde.
De gemeente Amsterdam is druk bezig zich beter voor te bereiden op digitale ordeverstoringen. Een belangrijk onderdeel daarvan is zorgen dat verschillende organisaties elkaar spreken vóórdat het huis in brand staat. Dat vertelt Catherina Donkersloot, adviseur crisis- en incidentenbeheersing bij de gemeente Amsterdam, in aflevering 3 van de Cyber Sessions.
Voorbereiden
‘Daar zijn we gewoon nog niet goed genoeg op voorbereid’, zegt Donkersloot in antwoord op de vraag of de gemeente is voorbereid op een verstoring van de digitale openbare orde. Het volgt op een gesprek over de hack van Artis eerder dit jaar, die gelukkig niet zo groot was dat de leeuwen over straat liepen. Was dat wel gebeurd, dan was het een verstoring van de openbare orde geweest. Gemeenten zijn bekend met de fysieke openbare orde, maar minder met de digitale.
Amsterdam probeert zich voor te bereiden op verstoringen van de digitale openbare orde, vertelt Donkersloot. De afgelopen twee jaar waren ze bezig de kwestie op de bestuurlijke agenda te krijgen. ‘In Amsterdam is dat gelukt.' Nu hoopt de gemeente bepaalde digitale problemen in dat groepsverband op te kunnen lossen.
Gekke dingetjes
Een van de partijen waarmee contact is gelegd, is De Nederlandsche Bank (DNB). Relevant, want stel dat het financiële stelsel wordt geraakt en mensen niet kunnen pinnen dan is dat ook een probleem voor de openbare orde. Het is dus belangrijk dat de CISO’s elkaar kunnen vinden – dat ze elkaar een keer hebben gesproken vóórdat het huis in brand staat. Donkerslot is onder de indruk van hoe ver DNB is – ze hebben veel op papier staan en ze oefenen heel veel, ook internationaal.
Donkersloot krijgt de vraag of ze een onverwachte tip heeft op dit gebied. ‘Zoek op LinkedIn eens iemand die voor een OOV bij een andere gemeente werkt. Of die crisisexpert is binnen een organisatie in jouw eigen stad. Want iedere stad heeft weer zijn eigen gekke dingetjes.’ Het versterkt de vertrouwensband en het zorgt ervoor dat mensen weten wie ze moeten bellen in een crisis. ‘Dat gebeurt nog te weinig binnen gemeenteland.’
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.