Advertentie
digitaal / Nieuws

'Copycats' slaan slaatje uit overheidsdiensten

Ze bestaan nog steeds: websites waarop bijna gratis overheidsdiensten voor te veel geld worden aangeboden.

03 juli 2023
Tim Hofman
Tim Hofman Robin Utrecht / ANP-HH

Er zijn nog steeds 'dienstverleners' die (bijna) gratis overheidsdiensten tegen forse bedragen proberen te verkopen via websites die niet van de overheid zijn. Waar de overheid voor sommige diensten één euro rekent, vragen deze websites soms wel 20 euro voor dezelfde 'service'. Veel Nederlanders betalen zonder dat ze het zelf door hebben te veel geld. Het programma BOOS van Tim Hofman kaartte dit probleem in 2021 aan.

procesmanager visie cultureel centrum

Yacht
procesmanager visie cultureel centrum

Webbeheerder

Yacht
Webbeheerder

Nagebootste huisstijl

De websites 'kopiëren' de overheidswebsites onder meer met een nagebootste huisstijl waardoor burgers vaak niet door hebben dat ze niet op een overheidswebsite zijn aanbeland, maar op een website van iemand die er een slaatje uit probeert te slaan. VVD-Kamerlid Hawre Rahimi kaart het onderwerp aan bij staatssecretaris Alexandra van Huffelen en heeft ook een mogelijke oplossing.

Rahimi wil dat burgers de websites van de Nederlandse overheid duidelijker kunnen herkennen, door het gebruik van een duidelijke extensie aan het einde van de url. ‘Zoals bijvoorbeeld www.overheid.NLD,' zo schrijft hij. ‘Ik heb de staatssecretaris gevraagd deze en andere mogelijkheden te onderzoeken om websites van de Overheid herkenbaarder te maken, want onnodig betalen voor overheidsdiensten hoort niet,’ aldus het Kamerlid op Twitter.

BOOS-afleveringen

Het programma BOOS, dat gepresenteerd wordt door Tim Hofman, kaartte in 2021 de problemen aan met websites die geld vragen voor hulp en informatie die de overheid zelf gratis beschikbaar stelt. Het ging destijds om websites voor het aanvragen van VOG-verklaringen en urgentieverklaringen.

Het bedrijf achter de websites mijnverklaring.nl en mijnkentekenbewijs.nl werd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) uiteindelijk gedwongen om te stoppen met het misleiden van consumenten. Uit de tweet van Rahimi blijkt dat andere websites er gewoon mee doorgaan. 

Voorbeelden van niet-overheidsdiensten die door Rahimi worden aangehaald
Voorbeelden van niet-overheidsdiensten nauwelijks van echt te onderscheidenHawre Rahimi

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie